Europol in ZDA zaprla več ilegalnih spletnih tržnic in aretirala 179 ljudi

Matej Huš

23. sep 2020 ob 20:44:38

V veliki akciji povezanih racij v ZDA in Evropi so organi pregona aretirali 179 posameznikov in zasegli za šest milijonov evrov gotovine in kriptovalut, pol tone drog in 64 kosov orožja, ki so jih storilci prodajali prek internetnih tržnic na temnem delu interneta (darknet). Operacijo DisrupTor sta koordinirala Europol in ameriško pravosodno ministrstvo. Večina pridržanih je iz ZDA, nekaj pa še iz Nemčije (42), Nizozemske (8), Velike Britanije (4), Avstrije (3), in Švedske (1). Med zasedenimi drogami so v glavnem fentanil, oksikodon, metamfetamini, a tudi heroin, kokain, ekstazi in MDMA.

Vodja centra za računalniško kriminaliteto pri Europolu Edvardas Šileris je povedal, da se zlata doba skritega interneta končuje. Tudi dogajanje na temnem delu interneta ni več skrito, anonimnosti pa da ni več. Policija se ne osredotoča več zgolj na zapiranje nezakonitih internetnih tržnic, ki potem tako ali tako ponovno vzniknejo pod drugim imenom, temveč aktivno preganja tudi osebe, ki jih vodijo. Direktor FBI Christopher Wray dodaja, da se je med trenutno epidemijo povečalo število smrti zaradi predoziranja z opiati.

Vsaka taka akcija ima sicer velik kratkoročen učinek, sčasoma pa se vendarle pojavijo nove tržnice. Pred tremi leti je ugasnil AlphaBay, in sicer tik preden bi lastnik tako ali tako pobegnil in s seboj odnesel še denar strank. Istega leta so zaprli tudi tržnico Hansa. Sledil je vzpon Wall Streeta, ki so ga zaprli lani. Minuli mesec je ugasnil še Empire, a tod so jo kolovodje najverjetneje popihali z denarjem.