Facebook zagrozil z umikom iz EU

Dare Hriberšek

23. sep 2020 ob 17:13:29

Potem, ko je irski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov pričel preiskavo o tem, kako Facebook seli podatke evropskih uporabnikov v ZDA, so iz podjetja v odgovoru na začetek postopka med drugim navedli, da jim v primeru prepovedi prenosa podatkov med celinama ni jasno, kako bi še lahko zagotavljali storitve Instagram in Facebooka v EU. Vlogo je podpisala Yvonne Cunnane, šefinja oddelka za varstvo podatkov v irski podružnici Facebooka, ki je ob tem še zapisala, da ne gre za grožnjo, ampak preprosto za odsev realnosti, saj bi bila v tem primeru prizadeta še številna druga podjetja, katerih glavni posel je upravljanje s podatki in to ravno v času okrevanja po pandemiji Covid-19.

Facebook bi moral, če želi spoštovati odredbo, popolnoma spremeniti način kako hrani podatke, predvsem pa bi moral podatke evropskih uporabnikov ločiti od ostalih, ki prosto krožijo po podatkovnih centrih okoli sveta. Glavni namen selitve podatkov v ZDA je sicer izvajanje ciljnega oglaševanja, uklonitev zahtevam pooblaščenca pa bi pomenila manj denarja na glavo evropskega uporabnika v Facebookovih prihodkih. Facebook je na glavo posameznega Evropejca v zadnjem četrtletju leta 2019 zaslužil 13,21 ameriškega dolarja, medtem, ko je za uporabnika v ZDA ta številka precej višja in znaša 41,41 dolarja.

Med drugimi protiargumenti iz Facebookove vloge omenimo še naslednje: da odredba temelji na odločitvi ene same osebe, to je Helen Dixon, irske pooblaščenke za vrastvo osebnih podatkov, dalje, da je Facebook edina tarča teh postopkov, saj podobne odredbe ni bilo deležno nobeno drugo veliko tehnološko podjetje, med katerimi jih kar nekaj prihodke ustvarja na enak način, torej s seljenjem podatkov v ZDA. Kar je res.

Facebook ima po lastnih besedah v EU približno 410 milijonov uporabnikov, podjetja stare celine pa naj bi prek platforme realizirala za okoli 208 milijard evrov prihodkov od prodaje.