S podkupninami Amazonu do 100 milijonov dolarjev zaslužkov

Matej Huš

20. sep 2020 ob 22:33:27

Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnice proti šestim posameznikom, ki so Amazonovim zaposlenim plačali 100.000 dolarjev podkupnin, da so jim ti omogočili nepošteno prednost pred ostalimi prodajalci na platformi.

Obtoženi so vsaj od leta 2017 delovali kot svetovalcem zunanjim prodajalcem prek Amazon Marketplaca (third-party sellers). Nekateri izmed obtoženih so imeli tudi lastno prodajo na ta način. Podkupili so vsaj 10 zaposlenih pri Amazonu, ki so jim v zameno ponovno aktivirali ukinjene račune (suspended accounts), posredovali podatke o konkurenčnih prodajalcih, ukinjali konkurenčne račune, delili podatke o Amazonovih algoritmih, razkrivali poslovne skrivnosti in omogočili izogibanje pravilom. Na ta način so prodajalci, ki jim je obtožena šesterica svetovala, ustvarili vsaj 100 milijonov dolarjev prometa.

Zaradi naštetih dejanj, ki predstavljajo kaznivo dejanje podkupovanja, poslovne prevare in prevare na daljavo (wire fraud), obtoženim grozi do 20 let zapora in 250.000 dolarjev kazni. Amazon je dejal, da je vse udeležence že odpustil in da je v preiskavi sodeloval. Trdijo, da imajo sisteme, ki tovrstne zlorabe zaznajo, a obtoženi so vseeno nekako uspeli svoja dejanja prikrivati tri leta.