Razglasili prejemnike ameriških "Nobelovih nagrad"

Matej Huš

12. sep 2020 ob 11:17:51

Včeraj so v San Franciscu razglasili prejemnike letošnjih nagrad za izjemne dosežke v vedah o življenju, fiziki in matematiki. Fundacija Breakthrough Prize, ki istoimenske nagrade podeljuje že od leta 2012, je zaradi epidemije slovesnost prestavila na marec. Vseeno pa vemo, kdo so prejemniki najzajetnejših nagrad v znanosti, ki po finančnem nadomestilu trikrat presegajo Nobelove nagrade. Letos so podelili šest najvišjih nagrad, kar je zgornja meja (štiri za vede o življenju, po eno iz fizike in matematike). Prejeli so jih:


Poleg tega so podelili še nagrade New Horizons, ki so vredne približno desetino Nobelove nagrade in so namenjene mladim znanstvenikom, ki so dosegli znatne preboje na svojih področjih. Od lani se podeljuje tudi nagrada Maryam Mirzakhani, ki je namenjena matematičarkam, ki so doktorat zaključile pred dvema letoma.

Nagrade Breakthrough so si leta 2012 kot znanstvene oskarje zamislili ruski milijarder Jurij Milner, Mark Zuckerberg (Facebook), Sergeyem Brinom (Google) in Anne Wojcicki (23andme). Namenjene so raziskovalcem in znanstvenikom z izjemnimi dosežki. Za razliko od Nobelovih nagrad so prejemniki običajno mlajši, posamezniki (Nobelove nagrade se često delijo na tri dele) in tudi iz matematike (ki je Nobel ni vključil v oporoko). Prejemnike originalnih Nobelovih nagrad bodo razglasili v začetku oktobra.