Tesline delnice delnice odskočile po včerajšnjem padcu

Dare Hriberšek

9. sep 2020 ob 21:21:14

Delnice ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesle so danes ponovno zrasle za slabih sedem odstotkov, a to se je zgodilo le dan potem, ko so izgubile kar nekaj več kot 21 odstotkov vrednosti. Padec, v ameriških dolarjih težak 80 milijard, je povzročila novica, da Tesla ne bo uvrščena na borzni indeks S&P 500. Gre za indeks, ki meri gibanje delnic petstotih največjih podjetij v ZDA, uvrščenih na borzo.

Prepričanje vlagateljev, da gre pri uvrstitvi na indeks za gotovo dejstvo, so zakrivili dobri rezultati Tesle v drugem četrtletju, ob tem pa še sama velikost podjetja in njegov pomen za globalni avtomobilski trg. Tesla je sicer po trenutni tržni kapitalizaciji med petnajsterico največ vrednih podjetij v ZDA, nekje z ramo ob rami z Nvidio, ob tem pa največ vredno avtomobilski podjetje, potem, ko je poleti daleč za sabo pustila Toyoto.

Delnica Tesle je sicer v letošnjem letu doživela svoj bikovski trend; do začetka septembra je zrasla za kar 400 odstotkov, samo avgusta za okoli 75 odstotkov, za slednje je zaslužno prav pričakovanje vlagateljev glede S&P 500.