LG predstavil masko z ventilatorji na baterije

Matej Huš

27. avg 2020 ob 22:26:00

Bilo je le vprašanje časa, kdaj se bodo tehnološki giganti podali na področje mask. Prvi je to storil LG, ki je predstavil aktivno masko z baterijo, ki jo je poimenoval PuriCare Wearable Air Purifier. Čeprav nikjer uradno ne omenja covida-19, je vsem jasno, da jih je prav epidemija vzpodbudila k pripravi tega izdelka. LG je sicer predstavil cel kup fotografij, tehničnih podrobnosti pa kaj dosti ni.

Povedali so, da ima maska baterijo s kapaciteto 820 mAh, ki poganja ventilatorje v notranjosti. Ti naj bi se avtomatično prilagajali frekvenci dihanja, tako da se hitreje vrtijo ob vdihu in počasneje ob izdihu. Maska v počasnem načinu deluje osem ur, v intenzivnem pa dve uri. LG tako masko reklamira kot masko za dihanje brez naprezanja (effortless breathing). Pri tem so zelo previdni, da nikjer ne govorijo o filtriranju zaščiti, temveč pravijo le, da bo zagotavljala svež čist zrak v zaprtih prostorih in zunaj. V bistvu gre za ventilatorje in filter HEPA. Maska ima UV-LED, ki skrbi za dezinfekcijo, in povezano z aplikacijo za pametni telefon.

Smernice Centra za boj proti nalezljivim boleznim (CDC) sicer jasno definirajo, da naj se maske z ventili ali ventilatorji za izdih ne nosijo, saj ne ščitijo pred širjenjem virusa SARS-CoV-2. Filtri HEPA lahko ustavijo trdne delce pri vdihu, nič pa LG ne pove, kako je filtriran izdihani zrak.