Direktor TikToka po dveh mesecih odstopil

Matej Huš

27. avg 2020 ob 22:25:36

Kevin Mayer, ki v zadnjem času zelo izpostavljeno podjetje TikTok vodi šele od 1. junija, je po dobrih dveh mesecih odstopil. V okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim v podjetju, je dejal, da se je v zadnjih tednih ozračje in politično okolje tako spremenilo, da se je odločil oditi. Čeprav verjame v svetlo prihodnost podjetja, sam ne more več voditi podjetja v takšnih pogojih. Vloga in oblika podjetja bosta namreč v prihodnosti precej drugačni od tega, kar je Mayer pričakoval ob nastopu. Mayer je pred prevzemom funkcije delal v Disneyju kot vodja pretočne storitve Disney+.

Gre seveda za zahtevo ameriške administracije, da se ameriški del podjetja proda novim ameriškim lastnikom. Priljubljenost storitve TikTok je letos poletela v stratosfero, čemur pa je sledil tudi močan pritisk ameriških oblasti. Zaradi očitkov, da služijo kitajskim interesom in da so povezani s tamkajšnjo vlado, kar v podjetju odločno zanikajo, so v ZDA TikTok najprej razglasili kot grožnjo za nacionalno varnost in domala prepovedali uporabo, kasneje pa zahtevali prodajo. TikTok zaradi tega toži ameriško administracijo.

Snubcev pa ne manjka, med katerimi je tudi Microsoft. Ta se je sedaj povezal z Walmartom in postal najresnejši kandidat za prevzem podjetja. Javno ponudbo za prodajo lahko pričakujemo že prihodnji teden, vrednost pa bo bržkone med 20 in 30 milijardami dolarjev. Gre za ameriški, kanadski, avstralski in novozelandski del podjetja. Drugi resni kandidat za nakup je Oracle. Podjetje mora biti prodano do 15. septembra, sicer bo uporaba v ZDA prepovedana.