Napster prodan

Matej Huš

27. avg 2020 ob 21:25:31

Bralci z daljšim stažem se še spomnijo Napsterja, ki je na prelomu tisočletja temeljito pretresel glasbeno industrijo. Aplikacija, ki je prvikrat v zgodovini omogočila množično prenašanje glasbe na domače računalnike, je sicer po dveh letih delovanja leta 2001 ugasnil, a ideja je živela dalje. Iz nje so izšli eDonkey (in eMule), Kazaa, Limeware in številne druge storitve, ki so evolucijo končale v obliki torrentov. Napster pa je v drugačni obliki obstajal dalje. In je te dni preživel še eno večjo kupčijo. Napster je imel nazadnje 3 milijone uporabnikov in 90 milijonov licenciranih skladb.

Britansko podjetje MelodyVR ga je namreč odkupilo od podjetja RealNetworks za 70 milijonov dolarjev. Napster namreč bo ukinitvi leta 2001 ni izginil, temveč se je vrnil kot storitev za pretočne vsebine. Po stečaju je ostanek podjetja, v glavnem blagovno znamko in pravice, kupil Roxio in svoj Pressplay izdal kot Napster 2.0. Leta 2008 ga je kupil BestBuy, leta 2011 pa so ga združili z Rhapsody. Leta 2016 so ga preimenovali in nehali uporabljati njegovo ime. Do zdaj. Lani je RealNetworks kupil Rhapsody. MelodyVR, ki se ukvarja z virtualnimi koncerti kot pretočnimi vsebinami, je sedaj kupil Napster.

Za Napster so odšteli 15 milijonov dolarjev v denarju, 11 milijonov dolarjev v delnicah. Prevzeli so še 44 milijonov dolarjev obveznosti. Mimogrede, MelodyVR je v letu 2019 ustvaril 200.000 funtov prihodkov in 16,1 milijona funtov izgube. Toda leto 2020 je za MelodyVR kot naročeno, saj je povpraševanje po digitalnih koncertih eksplodiralo. Potrebnih 15 milijonov funtov so zbrali z izdajo novih delnic. Napster je imel lani 1,8 milijona dolarjev dobička ob 113 milijonih dolarjev prihodkov - gre torej za obrnjeno pripojitev.