Nvidia potrdila 12-pinsko električno vtičnico za prihajajoče geforce

Jurij Kristan

27. avg 2020 ob 11:16:48

Pri Nvidiji prefinjeno dvigujejo temperaturo pred dogodkom, na katerem bodo prihodnji teden predstavili naslednjo generacijo svojih grafičnih kartic Geforce, serijo RTX 3000. V promocijskem videu, ki se vrti okoli obvladovanja toplotnega izpusta, so potrdili nekaj informacij, ki so pobegnile v zadnjih tednih, v prvi vrsti nov, 12-pinski vmesnik za elektriko in gromozanske hladilnike.

Že lep čas vemo, da bodo na jesen pri Nvidiji najavili naslednjo generacijo geforcev, na arhitekturi Ampere in z nazivom RTX 3000 - ali, kot se je udomačilo na spletu, RTX 30. Dogodek se bo odvil 1. septembra, že v tednih pred njim pa so imeli ljubitelji kaj videti, saj je po stari navadi na splet odteklo nekaj informacij. Junija smo tako prvič videli novo obliko hladilnih površin za RTX 3080 s precej samosvojo razporeditvijo aluminijastih hladilnih reber in dvema ventilatorjema, od katerih bo en zrak potiskal, drugi pa vlekel. Pred dnevi so v divjini zasačili še najmočnejšega predstavnika generacije, Geforca RTX 3090, ki bo očitno po dimenzijah ena največjih grafičnih kartic v zgodovini in bo po debelini zasedal kar tri vtiče ter stal 1400 dolarjev. Se pravi, da bo v bistvu verjetno šlo za naslednika titanov.

V podjetju so pred dogodkom sedaj pokazali še dražilni video, ki se sicer vrti okoli konstruiranja novega hladilnika, a ima precej očiten namen pripraviti navdušence do tega, da bodo v njem iskali vse trenutke, ko se pojavijo amperi. Je pa mogoče nabrati tudi nekaj uporabnih podatkov. Najmočnejše kartice bodo zares, kakor se je šušljalo, nosile 12-pinski električni konektor, ki so ga razvili v Nvidiji za to, da bi sprostili nekaj prostora na plošči. Poleg bomo nato dobili vmesnik za spajanje z obstoječimi 8-pinskimi vtiči. Pri Videocardz so tudi izbrskali, da bodo na dogodku predstavljeni vsaj RTX 3090, 3080 in 3070. Prvi naj bi imel 24 GB pomnilnika, drugi pa 10 GB, kar nato daje Nvidiji prostor, da v prihodnosti vmes postavi na primer kakšnega titaniuma.