Nvidia predstavila Geforce RTX 3060 in prenosniške RTX 30

Jurij Kristan

13. jan 2021 ob 04:42:58

Nvidijina tiskovka na CESu je minila v znamenju prihoda arhitekture Ampere na prenosne računalnike, videli pa smo tudi novega člana namizniške družine geforcov, RTX 3060.

Kot se spodobi za koronske čase, so prezentacije z letošnjega sejma potrošne elektronike CES v celoti spletno početje. Nvidia ima s tem že nekaj izkušenj, toda tokrat nas iz svoje hiše ni pozdravil Jensen Huang, temveč Jeff Fisher, eden od šefov oddelka za geforce. Pa še to iz dolgočasne sobe, ne iz kuhinje. Najprej je bil na redu novinec med grafičnimi karticami RTX 30, Geforce RTX 3060. V nasprotju z RTX 3060 Ti, ki smo ga ugledali decembra in nosi okrnjen čip iz RTX 3070, pa je RTX 3060 od peta do glave sestavljen z mislijo na sredinski del trga, oziroma zamenjavo legendarnega Geforca GTX 1060, od katerega naj bi bil dvakrat hitrejši.

Tako bo ob prihodu, konec februarja, pri nas nosil cenovno nalepko med 350 in 400 evri - če se bodo seveda cene do tedaj količkaj umirile, kar žal ni preveč verjetno. V njem tiktaka čip GA106 s 3584 jedrci CUDA pri frekvenci 1780 MHz. Zanimiv je pomnilniški sklop, saj kartica nosi 12 GB Rama GDDR6 - torej več kot trenutne inačice močnejših sester! Tako je zaradi notranje arhitekture, ki bi drugače dovoljevala le še 6 GB, kar pa je za te čase malo. Omeniti velja, da referenčnega dizajna tokrat ne bo in glede na to, da gre za prvo pravo kartico RTX za tiste brez zlatega namiznega pribora (RTX 2060 je mutant), bomo verjetno videli zelo širok spekter zmogljivosti in cen.

RTX 3060 skupaj s 3070 in 3080 prihaja tudi na laptope; je pa treba omeniti, da Nvidia z Amperom malo odločneje širi vrzel med namizniškimi in prenosniškimi čipi, saj slednji niso samo odvite ali obtesane različice prvih. V desktopih ima na primer RTX 3080 za osnovo čip GA102, v prenosniškem pa se nahaja GA104; RTX 3060 pa ima v prenosnikih samo 6 gigabajtov pomnilnika. Skladno s tem se malce spreminja tudi poimenovanje, saj izvedenke za laptope nosijo nekam okorno pripono "Laptop GPU". Osvežitve je deležen tudi nabor funkcij za optimizirano delovanje Max-Q. Ta vključuje denimo drugo generacijo Dynamic Boosta, to je zmogljivosti dinamičnega določanja porabe CPUja in GPUja, ki zna v 2.0 ukazovati tudi napetostim video pomnilnika, ker ima ta v arhitekturi Ampere neodvisne električne vode. Ker ima Nvidia na tem področju še vedno prevladujočo prednost pred AMDjem, bo šlo za orjaško lansiranje: prvi modeli prenosnikov z RTX 30 prispejo 26. januarja, skupno pa naj bi jih v prvih mesecih dobili kar okoli 70.