Wikipedija v malih jezikih nezanesljiva: primer jezika scots

Matej Huš

27. avg 2020 ob 08:44:31

Scots je eden izmed nacionalnih jezikov Škotske in dela Severne Irske, ki ga ne smemo zamenjevati s škotsko gelščino. Kot germanski jezik je v bližnjem sorodu z angleščino, a je vseeno dovolj različen, predvsem pa stabilen, da gre za polnokrven jezik. Od angleščine se razlikuje približno toliko, kot se norveščina od danščine. Jezik ima 1,5 milijona govorcev, v njem pa seveda obstaja tudi Wikipedija. In ta ima sedaj pred seboj neverjetno zagonetko.

Zadnjih osem let je namreč Wikipedijo v tem jeziku urejal uporabnik z vzdevkom AmaryllisGardener. Spisal je 23.000 člankov in uredil več kot 200.000 drugih člankov. Problem pri tem velikopoteznem urejanju pa predstavlja dejstvo, da uporabnik živi v ZDA in da nima pojma o jeziku scots. Članki, ki jih je "pripravljal" in "popravljal", vsebujejo polomljeno angleščino, v kateri so nekatere besede fonetično zapisane kakor bi se zapisale v jeziku scots. Med jeziki se seveda tako ne prevaja in rezultat je polomljena angleščina, ki nima s scots nič skupnega. Pravzaprav je neverjetno, da so to ugotovili šele sedaj.

Wikipedija je sedaj pred zelo nenavadnim problemom. Posameznik je bil daleč najbolj plodovit urejevalec Wikipedije v tem jeziku, ki je vplival na skoraj vse članke. Edina rešitev je bodisi izbris Wikipedije v tem jeziku ali vrnitev na stanje iz leta 2012. Obe rešitvi sta slabi, a tretje možnosti skorajda ni. Zanimivo je, da so se prva opozorila pojavljala že leta 2016, a Wikipedija ni ukrepala.

To postavlja vprašanje, kdo je Wikipedija. Na vsebinski ravni so Wikipedija uporabniki, ki pišejo in popravljajo članke, nekoliko več moči pa imajo administratorji. Medtem ko angleško Wikipedijo ureja na tisoče ljudi, je pri manjših jezikih problem resnejši. Tam lahko posameznik vihti nesorazmerno močan vpliv na Wikipedijo v tem jeziku, tako da preprosto napiše ali popravi večino člankov ali pa odžene vse konkurente. Hrvaška Wikipedija se zaradi tega na priemr sooča s problemom zgodovinskega revizionizma, ki traja že vrsto let. To seveda ni edini problem, je pa ilustracija, da je Wikipediji v nišnih jezikih teže zaupati. Google se tega ne zaveda, zato so zadetki iz Wikipedije pri vrhu. In to je lahko velik problem.