Besedilni urejevalnik Notepad++ na Kitajskem nezaželen

Matej Huš

18. avg 2020 ob 18:53:48

Priljubljena aplikacija za urejanje besedilni datotek Notepad++ je že vsaj teden dni na Kitajskem blokirana. Nemogoče je dostopiti do strani za prenos, seveda pa aplikacijo lahko namestimo, če jo dobimo od koderkoli drugod. Razlog pa ni v aplikaciji, temveč so za kitajske oblasti problematična politična prepričanja avtorja in s tem povezani komentarji v aplikaciji ob izidu zadnjih verzij.

Zadnji verziji sta imeli namreč pripisano Free Uyghur in Stand with Hong Kong, kar je ujezilo kitajske cenzorje, zato so stran postavili onstran kitajskega požarnega zidu. Če do strani poizkusimo priti s kitajskimi brskalniki podjetij Tencent (QQ Browser in brskalnik v WeChatu), Alibaba (UC Browser), 360 in Sogou, se prikaže obvestilo o prepovedi dostopa. Medtem pa je stran normalno dosegljiva s Chromom, domača stran (torej naslovna, in ne za prenos) pa tudi z vsemi naštetimi.

To sicer ni prvikrat, da so bile različice Notepad++ označene z aktivističnimi gesli. Pred šestimi leti je izšla verzija, ki je bila posvečena pokolu na Trgu nebeškega miru, a takrat posledic ni bilo. Že takoj ko pa je lani izšla verzija Free Uyghur, so kitajski troli napadli Github s spamom in poizkusili izvesti celo napad DDoS.