Belorusija med volitvami in protesti izklopila internet

Matej Huš

11. avg 2020 ob 20:04:19

Od nedeljskih volitev v Belorusiji je bil dostop do interneta in mobilnih omrežij v državi moten. Medtem ko beloruske oblasti trdijo, da gre za dejanja tujih sil in kibernetske napade, ki naj bi jih zaznal tudi tamkajšnji CER, je resnica drugačna. Gre za akcijo beloruskih oblasti, ki so izklop interneta želele prikazati kot nesrečo ali sabotažo, ugotavljajo pri NetBlocks. Blokade so se začele v nedeljo ob polnoči, torej pred volitvami, in še trajajo.

Direktor nevladne organizacije, ki spremlja izklope interneta po svetu NetBlocks, pojasnjuje , da je država pripravila seznam več kot 10.000 ključnih besed, s katerimi so blokirani celi deli interneta. Facebook, Twitter, YouTube, Amazon in celo Disney so blokirani. Nedostopna je večina tujih medijev. Operaterji izvajajo tako imenovano preverjanje prometa (deep packet inspection), s čimer se blokirajo neželene vsebine. Zaradi tega internet ni povsem nedostopen, temveč so občasno nekatere strani dostopne. Tudi številni VPN-ji so nedostopni, težave so tudi s telefonskimi linijami. Podobno taktiko je lani uporabil Egipt, nekoliko bolj sofisticirano pa jo izvaja Kitajska že leta (veliki požarni zid). Občasne prekinitve interneta so preizkusile že številne države: Iran, Etiopija, Indija, Gvineja, Burundi, Venezuela, Togo, Turčija itd.

V državi vse od volitev potekajo množični protest zoper rezultat, saj nad volitvami plava oblak nezaupanja ob hudih obtožbah o resnih nepravilnostih. Organizacije za zaščito človekovih pravic so na Belorusijo naslovile pismo glede internetnega mrka.