Google kupil Fitbit

Matej Huš

2. nov 2019 ob 09:43:14

Google je za 2,1 milijarde dolarjev kupil Fitbit, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih naprav, kot so ure, trakovi in pasovi. Fitbit bo, podobno kot Nest, postal del Googla in ne bo obstajal kot samostojno podjetje znotraj holdinške družbe Alphabet.

Da je Google kupil Fitbit, je po svoje zelo logično. Google si že dlje časa prizadeva tudi na področju pametnih naprav za nošenje narediti takšen preboj, kot mu je pri pametnih telefonih uspel z Androidom. Trudi se s svojim sistemom Wear OS, a mu manjka prava strojna oprema. Tu mu lahko pomaga Fitbit, ki izdeluje dobre izdelke, ki lahko še pridobijo z vključitvijo v velikanski Googlov ekosistem. Googlove aplikacije iz družine Fit ponujajo dobro alternativo Applovemu sistemu Watch, ki je trenutno Googlov največji konkurent. Fitbit je trenutno edini smiselni nakup.

Google je s tem seveda dobil tudi nekaj prtljage. Fitbit svojim strankam že nudi precej storitev, ki jih bo Google moral še naprej vzdrževati, da se ne bo ponovil Revolv. Številni Fitbitovi izdelki se prekrivajo z Googlovo ponudbo, kupci pa jih bodo želeli uporabljati še dolgo časa. Tudi z Nestom je imel Google kislo-sladko razmerje, preden je dokončno postavil novo časovnico razvoja.

Fitbit je v izjavi za javnost zapisal, da bodo še vedno na prvo mesto postavljali zaupanje potrošnikov, in bodo torej pazili na zasebnost in varnost podatkov, ki jih obdelujejo. Zagotavljajo, da osebnih podatkov niso nikoli prodajali in da tudi v prihodnosti Googlovi oglasi ne bodo uporabljali informacij o uporabnikih, ki jih pridobijo od Fitbita.