Huawei začel patentno vojno proti ZDA

Matej Huš

15. jul 2020 ob 20:18:14

Huawei je na izključitev iz gradnje omrežja 5G v ZDA, Veliki Britaniji in nekaterih drugih državah, ki so se uklonile ameriškemu pritisku, odgovoril z začetkom patentne vojne. Kot je Bloomberg ugotavljal že pred poldrugim mesecem, ima Huawei v lasti dovolj patentov, ki pokrivajo določene aspekte 5G, da lahko pošteno zagreni življenje ostalim ponudnikom infrastrukture in odjemalcev. Huawei je sedaj grožnje uresničil.

Večino patentov za 5G imajo v lasti Huawei, Samsung, LG, Nokia, Ericsson in Qualcomm. Od teh je le slednje iz ZDA. Tehnologije 5G ni možno implementirati brez uporabe teh patentov, ki sodijo med tako imenovane SEP (standard essential patents), torej bodo omenjena podjetja prejemala licenčnine ne glede na to, kdo bo gradil. Razčlenitev, koliko patentov je potrebnih za 5G, ni preprosta. GreyB in Amplified ocenjujeta, da jih je vsaj 6400, ključnih pa je 1658. Koliko je posamezen patent vreden, pa bo naslednje veliko vprašanje, če se udeleženci ne bodo mogli dogovoriti sami.

Huawei je sedaj vložil pritožbo zoper Verizon, češ da krši njegove patente glede 5G. Gre za opremo, ki jo Verizon pridobiva od drugih ameriških podjetij, med njimi tudi Cisco in Hewlett-Packard. Huawei zahteva plačilo licenčnine in od sodišča zahteva, da ugotovi, kje vse se ti uporabljajo. Ta postopek (court discovery) pa bo Huaweiju dal dodatne informacije o izdelkih, tehnologiji in dobaviteljih, ki jih ima konkurenca.

V ZDA so lani spremenili ureditev glede patentov, ki se licencirajo kot FRAND (fair, resonable and non-discriminatory), zaradi česar lahko tudi za nekatere stare patente, ki jih je v preteklosti že dal v uporabo po dogovorjenih licenčninah, ponovno zahteva novo licenciranje. Huawei se lahko sedaj odloči, da določenih patentov sploh ne bo licenciral kakšnemu podjetju, četudi so patentni SEP.