V Severni Evropi nepojasnjeno povišana radioaktivnost

Matej Huš

29. jun 2020 ob 12:21:55

Finske, norveške in švedske oblasti so sporočile, da so minuli teden v ozračju nad deli Finske in Skandinavije zaznale rahlo povišane stopnje radioaktivnosti. Gre za ljudem nenevarne vrednosti in izotope, a so to vseeno vrednosti, ki so višje od naravnega ozadja, in izotopi, ki se v naravi ne pojavljajo. Vira onesnaženja niso mogli potrditi.

V petek pa je nizozemski inštitut za javno zdravje in okolje sporočil, da analize in izračuni kažejo, da bi lahko bil vir v zahodni Rusiji. Iz Rusije poročajo, da vse jedrske elektrarne delujejo normalno. V Rosenergoatomu so izrecno poudarili, da sta elektrarni blizu Sankt Peterburga in Murmanska delovali brezhibno in da sevanje v okolici ostaja nespremenjeno že cel mesec.

Tudi mednarodna organizacija CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) je sporočila, da so njihove postaje na Švedskem zaznale povišano radioaktivnost. Gre za izotope Cs-134, Cs-137 in Ru-103, katerih koncentracija je bila najbolj povišana 22. in 23. junija. V CTBTO ocenjujejo, da je najverjetnejši vir civilna uporaba jedrske tehnologije, torej elektrarne. Na zemljevidu so označili področje, od koder najverjetneje prihajajo omenjeni radionuklidi, podrobneje pa o viru niso špekulirali.

Cs-134
in Cs-137 sta pomembna izotopa, ki nastajata med fisijo. Cs-134 nastaja v glavnem z zajemom nevtrona v Cs-133 in ima razpolovno dobo 2,1 leta. Pri uporabi jedrskega orožja ne nastaja. Cs-137 pa predstavlja enega izmed dveh glavnih virov radioaktivnosti odsluženega jedrskega goriva, saj ima razpolovno dobo 30 let, zato ostane nevaren več sto let in ima visoko stopnjo radioaktivnosti. Rutenij-103 ima razpolovno dobo mesec dni in hitro postane neproblematičen.

Medtem finske oblasti (STUK) obveščajo, da so radioaktivne elemente v ozračju odkrili že 16. in 17. junija, in sicer poleg rutenija in cezija tudi kobalt. Poudarjajo, da so vrednosti prenizke, da bi povzročale nevarnost, saj so le malenkost nad pragom ozadja. Od kdo točno se je vzelo onesnaženja, še raziskujejo.