V soboto zvečer je nad Slovenijo padal (rahlo) radioaktiven dež

Matej Kovačič

25. avg 2019 ob 21:42:34

V soboto (24. avgusta 2019) smo lahko na spletnem portalu nacionalne mreže meritev radioaktivnosti opazili povečane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji. V tem času je sicer deževalo.

Kot kažejo podatki merilnih postaj Ljubljana-Bežigrad, Celje in Doblice (blizu Črnomlja), so bile vrednosti radioaktivnega sevanja malenkost nad običajnim povprečjem naravnega ozadja (okoli dvakratnika), a še vedno precej pod vrednostmi, ki bi kakorkoli ogrožale zdravje prebivalstva.


Povsem verjetno je, da so sobotne povišane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji posledica nesreče, ki se je zgodila 8. avgusta na severu Rusije v Arhangelsku. Takrat je namreč prišlo do nesreče med testiranjem raketnih motorjev na jedrski pogon, ki je zahtevala življenje petih znanstvenikov. Nesreča se je zgodila na platformi na morju.

Nesrečo so potrdili tudi pri ruskem državnem podjetju za jedrsko energijo Rosatom, oblasti v bližnjem mestu Severodvinsk pa so na dan nesreče najprej objavile, da so detektorji radioaktivnega sevanja zaznali krajši dvig stopnje radioaktivnosti, a je objava kasneje izginila s spleta. Informacija o nesreči je sicer povzročila kar nekaj preplaha med lokalnim prebivalstvom, saj so številni kot zaščitni ukrep začeli uživati tablete kalijevega jodida.

Nekaj dni po incidentu je nato ruska vlada potrdila, da so po nesreči zabeležili višjo raven sevanja od običajne. Ruska meteorološka agencija Rosgidromet je kasneje pojasnila, da so povišano vrednost sevanja zaznali na šestih lokacijah okrog mesta Severodvinsk, vrednosti radioaktivnega sevanja pa so bile med 4-krat do 16-krat nad normalno vrednostjo, ki znaša 0,11 mikrosievertov na uro. Najvišja izmerjena vrednost je bila 1,78 mikrosievertov na uro. Sevanje naj bilo povečano okrog dve uri in pol; lokalne oblasti so sicer pred tem trdile, da so povišane vrednosti radioaktivnega sevanja trajale samo 40 minut.

Norvežani so pred deset dnevi norveško-ruski meji zaznali manjše količine delcev radioaktivnega joda, vendar zaenkrat niso potrdili, da so ti delci povezani z nesrečo v Rusiji. Norveške merilne postaje sicer radioaktivni jod v majhnih količinah zaznajo od šestkrat do osemkrat letno, običajno pa vir radioaktivnega joda ni znan.