Kako je ameriška policija identificirala požigalko ali digitalni drobci, ki jih puščamo na spletu

Matej Huš

23. jun 2020 ob 18:54:16

Na protestih, ki so 30. maja letos potekali v Filadelfiji, je ena izmed protestnic zažgala policijski avtomobil. Ker je bila zamaskirana, policisti iz posnetka niso mogli natančno ugotoviti njene identitete. Danes 33-letna protestnica vseeno sedi v priporu in čaka na začetku postopka, v katerem ji grozi do 80 let zapora in pol milijona kazni. Identificirali so jo zaradi drobcev informacij, ki jih je pustila na internetu čisto vedé. Ni šlo za iskanje IP-naslovov, sledenje lokaciji mobilnega telefona ali kakšno drugo sofisticirano metodo.

Ključ je bila majica, ki jo je nosila protestnica, na kateri je bil napis Keep the immigrants, deport the racists. Sprva ni bilo jasno, kdo je podstavil ogenj, a so različni posnetki kmalu pokazali, da gre za omenjeno protestnico. Identificirali je niso mogli neposredno, ker je imela zakrit obraz. So pa ugotovili, da je njena majica posebna in da je bila prodana na strani Etsy. Policisti so zato preverili, ali je tam takšno majico kupil kdo iz Filadelfije. Odkrili so eno recenzijo s petimi zvezdicami, ki jo je objavil profil z imenom alleycatlore z vneseno lokacijo Filadelfija. Iskanje tega uporabniškega imena po Googlu je pokazalo, da profil s tem imenom obstaja tudi na Poshmarku, kjer je bilo kot prikazno ime vpisano polno ime. Od tod do profila na LinkedInu je bil le še korak. Tam so odkrili, da oseba dela kot maserka. Ko so na strani salona poiskali njene fotografije, so odkrili, da ima identične tatuje kakor požigalka. Objavljena je bila tudi telefonska številka. Zanka se je zaprla.

To je bilo dovolj, da je FBI pridobil sodne odredbe za izročitev podatkov, ki jih je imel Etsy. Od tam je bila preiskava zgolj še rutinski postopek. Zgodba je poučna zato, ker se FBI-ju niti ni bilo treba potruditi in izvajati prikritih ukrepov ali iskati po svojih bazah podatkov. Vse je bilo na internetu in do enakega zaključka bi lahko prišel kdorkoli. Znati je bilo treba le povezati digitalne drobtinice.