Kalifornija voznike Uberja in Lyfta pripoznala kot redno zaposlene

Dare Hriberšek

11. jun 2020 ob 20:47:48

Odločitev je sprejela kalifornijska Komisija za gospodarske javne službe (California Public Utilities Commission oz. CPUC), sicer pristojni regulator za to področje, podlago za to pa je imela v pol leta starem zakonu, poimenovanem AB5, ki je podjetjem precej otežil izogibanje rednim zaposlitvam s sklepanjem pogodbenih razmerij. Zvezna država Kalifornija je zato pred mesecem dni že vložila tožbo zoper Uber in Lyft, zaradi domnevno napačne klasifikacije zaposlenih in posledične kršitve zakona.

Situacija je vsaj približno podobna kot pri nas, pogodbeno razmerje namesto zaposlitve namreč podjetjem omogoča precejšnje prihranke, saj t. i. prekarnim delavcem ni potrebno plačevati določenih ugodnosti, kot sta zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti. Vodstvi Uberja in Lyfta sta doslej zagotavljali, da je pogodbena zaposlitev po godu tudi njihovim zaposlenim, saj jim omogoča časovno prilagodljivo izvajanje dela.

Po današnji odločitvi namerava CPUC zaposlene pri podjetjih, ki se ukvarjajo s transportnimi omrežji redno preverjati, da bi zagotovili spoštovanje zakona. Predstavniki Uberja so se na to že odzvali z grožnjo, da bo taka sprememba njihovega poslovnega modela onemogočila ponujanje zanesljivih in cenovno ugodnih prevozov, prav tako bodo brez dela ostali števili Kalifornijci. Predstavniki Lyfta pa so odločitev CPUC označili za zgrešeno ter poudarili, da bo prisilna zaposlitev voznikov imela grozljive posledice za ekonomijo te zvezne države.

Po objavi odločitve so delnice Uberja padle za 5,3, Lyftove pa 4,2 odstotka.