Google pred milijardno tožbo zaradi "incognito" načina brskanja

Dare Hriberšek

3. jun 2020 ob 16:47:11

Kalifornijska odvetniška pisarna je v imenu skupine uporabnikov proti Alphabetu oz. Googlu vložila skupinsko tožbo, v kateri zatrjujejo, da je podjetje kršilo njihovo zasebnost, tudi, ko so po spletu brskali v načinu "incognito". Slednji ima v slovenščini ustreznejši naziv, "novo okno brez beleženja zgodovine", zaradi česar uporabniki niso pod vtisom, da je njihovo brskanje zares povsem zasebno. Kar, kot vemo, ni. Obiski strani se sicer ne beležijo v zgodovino brskanja v našem sistemu, toda strani, po katerih tavamo, lahko našo navzočnost še vedno zaznajo.

Tožniki zahtevajo, da podjetje preneha s tajnim in neavtoriziranim zbiranjem podatkov, ki ga izvaja prek Google Analytics, Google Ad manager in drugih orodij, vtičnikov in mobilnih aplikacij. S tem namreč lahko prepozna posameznikove hobije, prijatelje, nakupovalne in prehranjevalne navade, še več, tudi najbolj intimne in potencialno neprijetne podrobnosti. Zato zahtevajo najmanj pet milijard ameriških dolarjev odškodnine, po 5.000 USD na prizadetega uporabnika.

Google se na drugi strani brani z argumentom, da je precej jasno, kaj pomeni Incognito način brskanja in da uporabnike ob vsakem odprtju takega okna opozorijo, da bodo obiskane spletne strani morda zbirale podatke o njihovem obisku. Pa seveda, da ti podatki upravljavcem strani omogočajo izboljšave pri izdelkih, vsebinah, marketinških akcijah in drugih področjih.