Ne Rusija, ZDA: od kje najraje napadajo digitalni kriminalci

Iztok Hočevar

16. maj 2017 ob 00:01:54

Novice o digitalnem kriminalu so v zadnjih dveh letih postale stalnica v medijih. Od hekanja volitev, ribarjenja z googlovimi datotekami do napadov z izsiljevalskimi virusi ... digitalnim kriminalcem, pa naj bodo zasebniki ali povezani z državami, domišljije ne manjka. Ker pa se dotični napadi dogajajo po vsem svetu, so se pri ameriškem podjetju Symantec, ki se ukvarja z razvojem programovja za digitalno varnost, vprašali, od kje digitalni kriminalci najraje napadajo. Zato so strokovnjaki podjetja za vsako zlonamerno programsko rešitev, na katero so naleteli v 2016, poizkušali ugotoviti, iz katere države originalno prihaja. Rezultat analize je lestvica 10 držav, katere digitalni kriminalci najraje uporabljajo za svoje baze.

10. Vietnam
2,16 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države, kar je za skoraj odstotno točko več kot leta 2015. Vietnam je bil lani tudi sam tarča digitalnih kriminalcev. Ti so napadli največjega letalskega prevoznika Vietnam Airlines, med tarčami hekerjev pa so bile tudi banke in državne agencije.

9. Japonska
2,25 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države, ki je bila sicer v preteklosti znana po rekordno nizki stopnji digitalnega kriminala.

8. Francija
2,35 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države, ki je največji hekerski vdor v zadnjem času zabeležila prav pred tedni, ko naj bi ruski hekerji vdrli v informacijski sistem stranke sedanjega predsednika države Emmanuela Macrona.

7. Velika Britanija
Bodoča nekdanja članica Evropske unije je znana po tem, da je raj za hekerske napade. Tako naj bi bilo lani napadena kar petina britanskih podjetij. Po analizi Symanteca je bilo 2,61 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj izvršenih iz Otoka.

6. Rusija
3,07 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države, kar je glede na moč in vpliv, ki se v javnosti pripisuje ruskim hekerjem, malo?

5. Nemčija
Medtem, ko Američani opozarjajo Nemce, da bodo ruski hekerji posegli v njihove parlamentarne volitve, pa ima motor evropskega gospodarstva kar nekaj lastnih digitalnih grehov za pasom. 3,35 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države, ki je lani bila tudi sama tarča hekerjev. Najbolj znan iz lanskega leta je vdor v eno izmed jedrskih elektrarn.

4. Indija
Indija, ki je bila v preteklosti raj za hekerje, je očitno izgubila del privlačnosti. Le 5,11 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države.

3. Brazilija
5,84 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države.

2. Kitajska
9,63 odstotka digitalnih kriminalnih dejanj je bilo izvršenih iz te države.

1. Združene države Amerike
Skoraj vsako četrto digitalno kriminalno dejanje ima svoje korenine v ZDA, kar je v primerjavi z lanskim letom (vsako peto digitalno kriminalno dejanje je prihajalo iz ZDA) precejšna rast. Še lani so digitalni kriminalci najraje napadli iz Kitajske, lani pa so primat prevzele ZDA.