Maci s količino malwara prehiteli Windows računalnike

Dare Hriberšek

13. feb 2020 ob 19:23:29

Kot v svojem zadnjem poročilu ugotavljajo pri varnostnem podjetju Malwarebytes, je bilo leto 2019 v zamenju napadov z zlobno kodo na naprave s sistemom macOS. Na njih so namreč zaznali 30 milijonov primerkov malwara, na napravah z Okni pa "le" 24 milijonov. Ugotavljajo, da se je glede na leto 2018 število groženj na macih povzpelo za 400 %.

Uporabniki Oken se bodo ob teh podatkih morda privoščljivo zahihitali, potem ko so bili tozadevno v vodstvu vso moderno zgodovino, a v resnici je v vsem skupaj precej statistike in posledic metodologije. Kot omenjajo sami avtorji poročila, je povečanje števila groženj tudi posledica povečanja števila Applovih računalnikov v zadnjem letu. Zato so morda nekoliko realnejši podatki o številu povprečnih groženj na napravo, ki pa vseeno niso zanemarljivi: pri macih so na napravo tako našteli povprečno 11 groženj, medtem ko je pri Windows ta številka znašala 5,8.

Kot drugo, malwara je veliko vrst in stopenj škodljivosti in medtem, ko se računalniki z Windows otepajo ransomwara in podobnega zla, so pri macOS najpogosteje zaznani trije primerki adwara, ki je sicer nadležen pojav, a pretežno neškodljiv. Najpogosteje je šlo za NewTab, ki nekoliko premeša spletne poizvedbe v brskalniku. Med druge, omembe vredne razloge za tokratno vodstvo Appla sodi tudi ta, da so uporabniki Windows zaradi temne preteklosti nekoliko bolj ozaveščeni in večinoma uporabljajo vsaj kako brezplačno različico protivirusnega programa.

Poročilo se dotakne tudi naprav s platformo Android in ugotavlja, da nekatere, večinoma poceni kitajske naprave, pridejo do uporabnikov že s prednaloženim in nič kaj nedolžnim malwarom, za kar je kriva odprta narava Googlovega operacijskega sistema. Popolnoma varne pa niso tudi mobilne naprave s platformo iOS, za katere poročilo pravi, da jih je kljub nekaj znanim oblikam zlobne kode - slednjo večinoma plasirajo hekerji na ravni države, česar se večini navadnih ljudi ni treba posebej bati - nemogoče pregledati, saj Apple zunanjim varnostnim aplikacijam takega početja ne dovoli.

Med pomembnejše ugotovitve poročila sodi še ta, da se je lani količina adwara pri poslovnih uporabnikih povečala za 463 %, pri običajnih uporabnikih pa le za 13 %, medtem ko je količina ransomwara pri poslovnih uporabnikih lani dosegla zgodovinsko najvišje vrednosti.