Samsung najavil telefone Galaxy S20, s poudarkom na fotografiranju, in svoj drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip

Jurij Kristan

12. feb 2020 ob 22:55:07

Pri Samsungu so na dogodku Unpacked 2020 v San Franciscu pokazali najnovejšo linijo prestižnih pametnih telefonov Galaxy S20, s katero bodo skušali konkurenco potolči predvsem pri kamericah. Obenem so, po presenetljivem oglasu med oskarji, uradno oznanili tudi drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip, ki bo s svojo obliko konkuriral Motorolinemu Razrju.

Ko gre za zmogljivost fotografskega sklopa telefonov, se je Huawei Samsungu v zadnjem času pošteno sprehodil v zelje. Prihajajočo dražjo linijo Galaxyjev zato Korejci osrediščajo okoli kameric s precej podivjanimi lastnostmi. Na predstavitvi Unpacked (skrajšan video povzetek) so pokazali Galaxyje S20, S20+ in še dodatno zrejenega S20 Ultra. Velikost zaslonov znaša po vrsti 6,2 palca, 6,7 in pa hudo zajetnih 6,9 palca, medtem ko je panel pri vseh vrste OLED ter enake ločljivosti - 1440×3200 pik, z osveževanjem do 120 hercev. Čez Lužo jih poganjajo Snapdragoni 865, v Evropi pa Exynosi 990. Manjša modela bosta na voljo v različicah LTE in 5G, ki jima pripada po 8 in 12 gigabajtov pomnilnika, medtem ko Ultra pozna zgolj verzijo 5G, z izbiro 12 ali 16 GB Rama. Kar 220 gramov težka naprava ima obenem tudi do 512 GB podatkovne shrambe.

Vse tri naprave si delijo ultra-širokokotno lečo s tipalom množine 12 MP. S20 in S20+ imata nadalje še širokokotno kamerico z 12 megapiksli in pa telefoto s 64 MP, toda najšibkejši član nima globinske kamere. Ultra ima telefoto kamero s "samo" 48 megapiksli, zato pa jih ima širokokotna kar 108! Pošteno zadebeljen fotografski del na Ultri gre poleg tega na račun navdušujoče desetkratne strojne povečave, medtem ko imata šibkejša brata trikratno. Snovalci na vse pretege poudarjajo kar stokratno kombinirano digitalno povečavo, toda njeno praktičnost bomo morali šele videti. Bolj je zanimivo nativno snemanje v 8K pri vseh treh telefonih in kopica vgrajenih orodij, s katerimi je mogoče iz takšnih posnetkov na hitro izluščiti razne detajlne podobe.

Trojica prispe 13. marca, maloprodajne cene v Evropi pa bodo 909 evrov za S20, od 1009 evrov navzgor za S20+ in pa od 1369 evrov navzgor za S20 Ultra. Obenem bo Samsung tudi malce pocenil obstoječo družino Galaxyjev S10.

Drugi telefon, s katerega nestandardno najavo v obliki oglasa nas je Samsung presenetil med podelitvijo oskarjev, je poklopni in upogljivi Galaxy Z Flip. V nasprotju z razvpitim Foldom se prelamlja prečno, tako kot novi Motorolin Razr, s katerim si bosta na tržišču bržkone najbolj v laseh. Od tekmeca ga loči detajl, ki utegne biti važna prednost: tanka steklena prevleka namesto plastike, ki daje zaslonu prepotrebno odpornost na fizične obremenitve. Kako so inženirji uspeli steklo stanjšati na tako majhno debelino, da je ne le upogljivo, temveč naj bi zdržalo 200.000 preklopov, bomo v prihodnosti gotovo še kaj slišali. Z Flip je prav tako zmogljivejši od Razrja, saj premore Snapdragona 855+, njegov fotografski del pa sestavljata dve 12-megapikselni kamerici. Upogljivi zaslon je resolucije 2636×1080 in je v raztegnjeni obliki velik 6,7 palca. Hecnost je miniaturen prikazovalnik velikosti dobrega palca (300×116 pik) na sprednji strani, s katerim je mogoče delati celo sebčije, pa čeprav nerodne. Za razliko od družine S20 bodo Korejci Z Flipa lansirali bolj previdno: 14. februarja pride v Južno Korejo in ZDA, kjer bo cena 1380 dolarjev (brez davka), kar je prav tako ceneje od Razrja.

Še tretja novost s tiskovke pa so posodobljene slušalke Galaxy Buds+. Poglavitne pridobitve so v skoraj podvojeni zalogi elektrike (s šest na enajst ur rabe) in kvaliteti zvoka, žal pa očitno še vedno ne premorejo aktivnega filtriranja hrupa - kar pa nenazadnje odraža tudi njihova cena, ki znaša 140 evrov, ali dvajset več kot pri prvotnem modelu. V trgovine prispejo marca.