Pet let po vdoru v Ashley Madison izsiljevalci spet na delu

Matej Huš

2. feb 2020 ob 09:25:03

Internetni kriminalci so ponovno potegnili na plan dobra štiri leta stare podatke iz vdora v spletno stran Ashley Madison. V zadnjih tednih so žrtve vdora ponovno začele prejemati izsiljevalska elektronska sporočila, v katerih so zahtevali plačilo odkupnine, sicer bodo objavili osebne podatke žrtev. Ti vključujejo tudi spletna naročila in kakšne druge manj prijetne podrobnosti iz Ashley Madison.

V zameno za molk izsiljevalci zahtevajo plačilo v bitcoinih, ki po trenutnih tečajih znaša okrog 800 evrov. V sporočilu so vsi osebni podatki, ki so jih napadalci dobili: rojstni podatki, prijavni podatki itd. Večina jih je zbranih v datoteki PDF, ki je zaklenjena in priložena sporočilu skupaj z geslom. Žrtve imajo na voljo šest dni.

Da bodo izsiljevalci kmalu po objavi podatkov iz Ashley Madison začeli izsiljevati, so strokovnjaki pričakovali. Ponovna popularnost te tehnike z istimi podatki skoraj pet let pozneje pa kaže, da kar je objavljeno na internetu, nikoli resnično ne ponikne ali zastari. Kljub temu je spletna stran Ashley Madison še vedno delujoča in celo zelo priljubljena. Mesečno se na njej registrira več kot 400.000 novih uporabnikov, trenutno pa ima okrog 60 milijonov uporabnikov.