SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov

Matej Huš

30. jan 2020 ob 21:11:40

SpaceX je resno vzel vizijo satelitskega interneta iz nizkih orbit, saj je včeraj izstrelil že četrto serijo satelitov Starlink. V orbito so poslali 60 satelitov. Prvo serijo so izstrelili lani maja, zadnjo pa v začetku tega meseca. V orbiti je že 242 satelitov Starlink.

Zadnjo serijo so izstrelili v sredo ob 15.06 po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. S tem niso imeli težav, saj so uro po izstrelitvi že vsi leteli v svoje orbite. Sateliti so si med seboj enaki, in sicer tehtajo 220 kilogramov vsak. Z njimi želi SpaceX ponuditi dostop do interneta na celi zemeljski obli. Izgotovljeno omrežje naj bi imelo približno 12.000 satelitov, kar je več od števila vseh satelitov, ki trenutno krožijo okrog Zemlje. Od 242 satelitov sta dva preizkusna, 60 pa servisnih. Preostalih 180 je namenjenih zagotavljanju dostopa do interneta. Naslednja izstrelitev bo že v začetku prihodnjega meseca.

SpaceX seveda ni edini, ki postavlja satelitsko omrežje za dostop do interneta. Podobne načrte imajo še Facebook, Oneweb, Iridium in drugi, ki so v zelo različnih fazah projektov. Skupni imenovalec vseh projektov je veliko število satelitov, saj jih zaradi nizkih orbit pač potrebujemo toliko več. Nizke orbite pa so nujne, če želimo dostop z nizkimi zakasnitvami in pokritost polarnih območji. Do geostacionarnih satelitov in nazaj signali potujejo 220 milisekund.

Ena večjih težav novih satelitov je njihova bleščava, saj na nočnem nebu astronomom kvarijo opazovanja in posnetke. Zaradi tega je SpaceX začel razmišljati, da bi satelite prebarval na črno. Enega so v prejšnji izstrelitvi pobarvali, a še ni prispel do končne orbite, zato izsledkov še nimajo. V tej seriji ni bilo nobenega črnega satelita.