Bazar psevdoznanosti na temo 5G v organizaciji MJU

Dare Hriberšek

25. jan 2020 ob 12:20:11

Na Ministrstvu za javno upravo so pripravili posvet o uvajanju tehnologije 5G. Ta je žal izzvenel v tipično pilatovskem duhu, ministrstvo si je namreč roke opralo tako, da je pred mikrofon pripustilo dobesedno vsakogar. Teoretike zarot, stavbne biologe in druge, ki se iz porajajoče tehnologije nadejajo političnega oz. pravega kapitala.

Okope znanosti je zastopal bralcem Slo-techa dobro znani dr. Matej Huš s Kemijskega inštituta, ki je poudaril, da znanost ne more z gotovostjo trditi, da neka stvar ni škodljiva, bi pa bilo mogoče dokazati škodljive vplive tehnologije 5G, kar se do sedaj še ni zgodilo. Nasprotno, praktično vse merodajne raziskave zavračajo domnevne negativne učinke elektromagnetnih valovanj znotraj zakonsko dovoljenih vrednosti. Huš je opozoril še na zavajanja in širjenje strahu v javnosti s pomočjo nepreverjenih raziskav, ki se jih poslužujejo nasprotniki 5G, zlasti raziskav enega samega znanstvenika, švedskega onkologa Lennarta Hardella, ki mu edinemu uspeva vedno znova "dokazati" škodljive vplive EM valovanj.

Sledila sta govorca, Gregor Kos iz stranke Za zdravo družbo in Gibanja za človeku prijazno tehnologijo ter stavbni biolog Igor Šajn, ki sta svoj trenutek izkoristila za silovito udrihanje po znanosti in znanstvenikih, kar je v dvorani povzročilo kar nekaj hude krvi. Minister Rudi Medved je pri tem žal zamudil priložnost, da bi stopil v bran argumentiranih razpravljavcev, preprosto se je skril za vedno priročen izgovor, da si javnost želi slišati vse plati fenomena.

Tudi nastopa dr. Petra Gajška z Inštituta za neionizirna sevanja in direktorja uprave za varstvo pred sevanji Damijana Škrka sta izzvenela predvsem v opozarjanju na številne raziskave s tega področja, ki vse po vrsti ugotavljajo, da so izmerjene vrednosti sevanja daleč od škodljivih, pri čemer do javnosti pogosto pridejo zgolj laične in napačne interpretacije posameznikov brez ustreznega znanja.

Za tiste, ki ste razpravo zamudili, še povezava na posnetek.