Sedemnajst let zatem še vedno z vami: The Pirate Bay

Dare Hriberšek

9. jan 2020 ob 12:02:01

Najbolj popularen indeks torrentov bo letos poleti praznoval sedemnajst let delovanja. Burnih let, kar ni presenetljivo za spletno stran, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim početjem. Prav zato so spletna stran in njeni upravljavci v vsem tem času preživeli veliko vzponov in padcev, pa tudi policijskih preiskav.

Ob novem letu je zdajšnji upravljavec po imenu Winston, ki se sicer oglaša bolj poredko, objavil nekaj statistik. Lani so uporabniki tako na TPB naložili za 776 terabajtov vsebin. Filmov, serij, programske opreme in drugega. Pri čemer je še vedno aktivnih za 405 terabajtov datotek. No, v resnici stran ne gosti podatkov, saj gre za P2P protokol, pri katerem datoteke sejejo uporabniki s svojih naprav.

V vsej sedemnajstletni zgodovini pa je bilo na stran naloženega za 6,7 petabajta (večinoma) wareza, od katerih je še vedno sejalno živih 2,5 petabajta. Winston je še izračunal, da bi s 100 megabitno omrežno povezavo potrebovali približno 19 let, da bi si prenesli vse, na TPB trenutno še sejane vsebine.

Uporabniška dejavnost, torej nalaganje svežega materiala na strani je strmo naraščala vse do leta 2014, ko se je zgodila znana racija švedske policije, nato pa strmo upadla za skoraj polovico in se šele v zadnjih letih zlagoma vrača na staro raven.