V ZDA že uvajajo posebne dajatve na električna vozila

Matej Huš

4. jan 2020 ob 14:14:28

Električni avtomobili niso le okolju prijaznejši, vsaj v mestih, temveč je vožnja z njimi tudi cenejša. Elektrika ni obremenjena s trošarinami na goriva, kar pa pomeni, da manj nabere tudi država. Dokler jih je malo, to ni težava, ni pa pričakovati, da bi tudi po popolnem prehodu na električna vozila tako ostalo. V Sloveniji za električna vozila (brez drugih vrst pogona, torej ne za hibride) velja oprostitev plačila letne dajatve, hkrati ne plačamo nič trošarin, nakup vozila pa je subvencioniran. Na Norveškem, kjer vodijo pri deležu električnih vozil, so šli še korak dlje, saj za električna vozila ni treba plačati DDV, letne dajatve, cestnin in v večini mesti niti parkirnin, imajo pa tudi popuste na trajektih in dovoljenje za uporabo posebnih pasov za avtobuse. Medtem pa v ZDA ugotavljajo, da takšen izpad prihodkov ni zaželen, zato so začeli uvajati dodatne dajatve za uporabo električnih vozil.

Čeprav je prodanih električnih vozil v ZDA manj kot 2 odstotka, so jih že začeli dodatno obremenjevati. V Utah bo letos za registracijo električnega vozila plačati 60 dolarjev, prihodnje leto 90 dolarjev in čez dve leti 120 dolarjev. Za hibridne so zneski približno polovico nižji. To niso visoki zneski in električni avtomobil je še vedno cenejši, a vseeno gre za pomembno sporočilo. Pa Utah še zdaleč ni edina zvezna država. V Oregonu je višina registracija obratno sorazmerna z učinkovitostjo vozila: za vozila z najvišjo porabo plačajo letno 122 dolarjev, za učinkovitejša 132 ali 152 dolarjev, za električna pa kar 306 dolarjev.

To sta samo najnovejša primera. V ZDA sedaj že več kot polovica držav zaračunava dodatne davke za uporabo električnih vozil. Argument je obraba in vzdrževanje cest, ki se primarno financirajo iz davkov na gorivo, ki pa jih električna vozila ne plačujejo. Zato jim toliko več zaračunajo pri registraciji. To drži, a če želimo ljudi vzpodbuditi k uporabi okolju prijaznejših načinov prevoza, jih je treba finančno nagraditi. Države sedaj iščejo tanko linijo med zaračunavanjem stroškov cestnega omrežja in vzpodbujanja električne mobilnosti. Predvsem pa se pojavlja vprašanje, zakaj so že pri 2-odstotnem deležu električnih vozil uvajati ukrepe, ki zmanjšujejo njihovo popularnost.

In ker je najdragocenejša v 21. stoletju informacija, ponujajo nekatere zvezne države odpustke za tiste, ki odškrnejo pogled v svojo zasebnost. V Utah je program Emovis, v okviru katerega lahko uporabniki dobijo napravo za spremljanje telematike v svoja vozila. Če na to pristanejo, plačajo nižjo registracijo (le 1,5 centa na prevoženo miljo, a ne več kot je normalna cena). V Oregonu je OReGO podoben program.