Rusija se priključuje tekmi za izgradnjo kvantnega računalnika

Jurij Kristan

19. dec 2019 ob 08:15:32

Ruska vlada je odobrila ambiciozen petletni program financiranja raziskav kvantnega računalništva v višini sedemsto milijonov evrov, s katerim želi na tem področju dohiteti druge velesile.

Rusija je v zadnjih letih postala razvpita po podvigih svojih kibervojščakov, kot je skupina Fancy Bear, toda pri razvoju najnaprednejših računskih strojev - kvantnih računalnikov - še vedno stopiclja daleč za ostalimi svetovnimi silami. Položaj dobro ponazarja nedavni dosežek inženirjev na Nacionalni univerzi za znanost in tehnologijo v Moskvi, ki so letošnjega oktobra sestavili prvi ruski kvantni računalnik - z dvema kubitoma. Medtem se IBM in Google ravsata s stroji s po petdesetimi in več kubiti, Google pa je oktobra celo naznanil prvi primer kvantne premoči. "Rusija je pet do deset let za ostalim svetom," pravijo tamkajšnji raziskovalci.

Položaj utegne vsaj malo izboljšati petdeset milijard rubljev, ali preračunano okoli sedemsto milijonov evrov, ki jih je za obdobje petih let sedaj namenila ruska vlada. Finančna injekcija za kvantne raziskovalce je sicer del skoraj 260 milijard rubljev težkega programa raziskav digitalne tehnologije, v kateri Kremelj vidi ogromen potencial. Kvantni računalniki sicer obetajo razbijanje trenutnih tehnologij šifriranja, varno komunikacijo in še kaj, zaradi česar je nenavadno, da država ni vskočila že prej. Nekateri komentatorji tudi opozarjajo, da je malha premajhna, če se hoče Moskva zavihteti na čelo napredka, saj imajo podobne programe že skoraj vse ostale gospodarske velesile. Evropska unija na primer svojo milijardo evrov težko iniciativo Quantum Flagship, poleg katere Nemčija in Velika Britanija izvajata tudi lastne zajetne programe.