Googlov tolmač zdaj tudi na telefonih

Dare Hriberšek

12. dec 2019 ob 18:59:40

Interpreter mode Googlovega asistenta so sicer prvikrat predstavili že v začetku letošnjega leta in na prvi pogled je šlo za vražje uporabno zadevo, zlasti za tiste, ki radi potujejo po odročnih krajih. Ampak, z veliko pomankljivostjo, da je do danes deloval le na Google Home napravah in pametnih zaslonih, kot je Nest, obojega pač običajno ne nosimo s sabo po svetu.

Od danes je na voljo tudi na telefonih, ne le na Androidih, tudi na iPhonih in zna sproti prevajati 44 jezikov, med njimi tudi različne dialekte, a slovenščine se žal še ni utegnil naučiti. Najverjetneje zato tudi storitev pri nas še ne deluje.

Tolmača zaženemo z zvočnim ukazom "Hey, Google, help me speak Chinese..." ali pa: "Hey Google, be my Chinese translator,” nakar aplikacija sproti prevaja izrečene stavke in jih v želenem jeziku glasno izgovarja. Za nameček pa v obliki govornih oblačkov ponuja tudi možnost vnaprej predvidenih hitrih odgovorov. Storitev za zdaj zahteva wifi oz. mobilno povezavo v splet, a Google menda za bližnjo prihodnost pripravlja tudi offline različico.

Sorodna in prav tako uporabna funkcionalnost se bo te dni pojavila v Google Maps; poleg imen krajev bo tudi ikona zvočnika, klik nanj pa bo ime kraja izgovoril v lokalni izgovorjavi in s tem verjetno učinkovito zmanjšal količino nesporazumov pri dogovarjanju s taksisti. Tudi tu z zanimanjem čakamo na izvedbo pri kaki Sodražici, Krškem ali Turnišču.