Amazon bo brezplačno dobil vse medicinske podatke britanskega zdravstvenega sistema

Matej Huš

9. dec 2019 ob 23:13:43

Po nekajmesečnem boju je Privacy International uspela pridobiti pogodbe o sodelovanju med britansko zdravstveno zavarovalnico NHS in Amazonom, po katerem ima ameriški velikan dostop do podatkov iz britanskega zdravstvenega sistema (ne podatkov o bolnikih). Britanski minister za zdravje Matt Hancock je že julija najavil ta dogovor, a brez podrobnosti. Tedaj je dejal le, da bodo britanski bolniki dobili boljše zdravstvene nasvete od Amazonove pomočnice Alexe. A v resnici bo Amazon dobil ogromno, in to čisto brezplačno. Pogodba sega v december 2018.

Po pogodbi ima Amazon dostop do zdravstvenih podatkov, vključno s simptomi, vzroki, definicijami in vsemi povezanimi avtorskimi vsebinami, podatki, informacijami in drugimi materiali, ki jih ima DHSC (Department of Health and Social Care). Amazon je dobil dostop tudi NHS-jevih knjižnic API. Nikjer ni omejeno, da lahko Amazon zbrane informacije uporablja le za deljenje zdravstvenih nasvetov Britancem. Amazon jih lahko in jih tudi bo uporabljal še marsikod drugod. NHS tudi ne sme dati nobene izjave o sodelovanju z Amazonom ali uporabi podatkov, ne da bi jo poprej uskladil z Amazonom.

Deli pogodbe so počrnjeni. NHS razlaga, da je razlog v tem, da bi to škodovalo Amazonovim (!) interesom in pogajalskim izhodiščem pri dogovorih z drugimi organizacijami. Amazon je ameriško podjetje, pa je njegov zasebni interes prevladal nad interesom britanske javnosti o obveščenosti. NHS po drugi strani od pogodbe ne bo imel nič. Amazon se ni nikakor obvezal, da bo kakorkoli pomagal NHS-u niti da bo morebitne izboljšave Amazonovih storitev (denimo Alexe) nudil britanskim bolnikom ali NHS-u. Amazon pa bo vse podatke dobil brezplačno.

Poudariti je treba, da Amazon ne bo dobil podatkov o bolnikih, temveč splošne informacije o boleznih. Sodelovanje med zdravstvenimi organizacijami in podjetji je načeloma pozitivno, ker so rezultati lahko koristni za vse bolnike. Vseeno pa so takšni dogovori nevarni, saj z njimi zasebna podjetja pridobivajo (nepravično) prednost. Amazon je eno podjetje, ki bo brezplačno in brez kakršnihkoli obvez dobilo vseobsegajoč dostop do NHS-ovih zbirk podatkov, ki so jih financirali britansko davkoplačevalci. Amazon letos zaradi olajšav ne bo plačal nič zveznega davka, enako kot lani. Skupni so lani plačali le 1,2 milijarde dolarjev davkov ob več kot 11 milijardah dolarjev dobička.