Apple zaradi slovenskega podjetja skupil pol milijona kazni

Dare Hriberšek

26. nov 2019 ob 19:45:29

Podjetje se je strinjalo, da bo poravnalo 467.000 ameriških dolarjev kazni, potem, ko je dve leti poslovalo s slovenskim podjetjem SIS d.o.o., ki ga je tamkajšnji Urad za nadzor tujega premoženja (Office of Foreign Assets Control oz. OFAC) pred tem uvrstil na črno listo. Razlog za to naj bi bilo dejstvo, da je bil eden od družbenikov - gre za Sava Stjepanoviča - del mednarodne mreže za razpečevanje steroidov, po podatkih iz medijev naj bi poslovno sodeloval z zakoncema Karner.

SIS d.o.o. je sicer po slovenskih evidencah v začetku decembra 2015 prenehal s poslovanjem, maja 2017 pa sta bila podjetje in lastnik umaknjena z ameriške črne liste.

Kot so sporočili iz Appla, so s SIS, ki je v App Storu ponujal svoje aplikacije, sodelovali vse od leta 2008, šele leta 2017 pa so odkrili, da je družba že vse od leta 2015 na črnem seznamu. V tem obdobju, verjetno zgolj do zaprtja podjetja konec istega leta, jim je Apple posredoval 47 izplačil, skupaj naj bi šlo za 1,2 milijona dolarjev. Do napake naj bi prišlo, ker je bilo podjetje v njihovem orodju za preverjanje družb, vpisano kot SIS DOO in ne SIS d.o.o.. Prav tako je to orodje krivo, da niso zaznali imena Stjepanovića, saj niso preverjali vseh imen posameznikov, povezanih z določenim uporabniškim računom pri njih. Izgovorom navkljub je OFAC v končnem sporazumu Applovo ravnanje opredelil kot brezbrižen odnos do zahtev, ki jih ameriška vlada postavlja glede upoštevanja tovrstnih sankcij. So pa podjetju šteli v dobro, da so napako opazili sami in jo sami tudi prijavili.