V ukrajinski nuklearki rudarili bitcoin

Matej Huš

26. avg 2019 ob 18:34:08

V jedrski elektrarni v mestu Južnoukrajinsk so zaposleni več mesecev brez dovoljenja rudarili kriptovalute, s čimer so ogrozili računalniške sisteme v nuklearki. Ukrajinska tajna služba je 10. julija letos izvedla preiskavo prostorov, pri čemer je zasedla več kosov računalniške opreme. Ugotovili so, da so zaposleni v elektrarni na dveh sistemih, ki sta imela šest grafičnih kartic Radeon RX 470, nezakonito rudarili kriptovalute. Ker so v ta namen v internet povezali zaščitene dele omrežja, so ogrozili varnost celotne elektrarne. Ob tem so odkrili še dodatno opremo za rudarjenje tudi v bližnjih prostorih Nacionalne garde, ki je zadolžena za varovanje elektrarne. Tam so našli 16 grafičnih kartic, več diskov in usmerjevalnikov.

Ukrajinska tajna služba pravi, da so zaposleni s tem ne le potencialno ogrozili jedrsko elektrarno, temveč poskrbeli, da so v internet curljali tajni podatki o zaščitnih sistemih elektrarne. Zaposlenim tako očitajo krajo električne energije, hekerski vdor v računalniški sistem in ogrožanje varnosti jedrske elektrarne. Ni pa še jasno, ali so v internet dejansko odtekli tudi kakšni zaupni podatki ali pa je šlo le za možnost. Preiskava, ali so morebitni kakšni hekerji vedeli za ta stranska vrata v sistem in jih izkoristili, še poteka.

Podobnih primerov je bilo doslej že kar precej. Lani so v nuklearnem centru v Rusiji ugotovili, da se na superračunalniku rudarijo kriptovalute. Podobno so počeli v avstralskem meteorološkem uradu, pa na romunskem inštitutu za jedrsko fiziko in tehniko in še kod.