Bomo lahko že kmalu odločali o spolu otrok?

Jurij Kristan

19. avg 2019 ob 00:10:56

Japonski raziskovalci so pri miših razvili preprosto metodo ločevanja spermijev z X in Y kromosomi, s katero lahko bistveno vplivajo na spol naraščaja. Način naj bi bilo mogoče prenesti na rejne živali, morda pa tudi na človeka.

Doslej smo menili, da se spermiji, ki nosijo kromosoma X in Y, razlikujejo zgolj v količini DNK - tisti z X imajo namreč dednega zapisa več, ker je kromosom X večji od Y. Toda raziskovalci z Univerze v Hirošimi so ugotovili, da je v teh semenčicah dejansko več genov tudi aktivnih - 500 več kot v tistih s kromosomi Y. Osemnajst od teh aktivnih genov proizvaja beljakovine, ki so del ovojnice spermija in je nanje mogoče potencialno vplivati.

To so napravili z raztopino zdravila Resiquimod, ki se sicer uporablja v boju proti virusom in tumorjem. Semenčice s kromosomi X so bile v tej raztopini opazno počasnejše - dovolj, da so jih lahko razmeroma zanesljivo razvrstili. Ko so potem s tako sortiranim semenom oplodili miške, je bilo 90% "hitrega" naraščaja samcev, medtem ko je bilo 81% miši, napravljenih s počasnejšimi semenčicami, samic. Natančnega mehanizma učinka raztopine na hitrost še niso ugotovili, domnevajo pa, da vezava snovi na beljakovine v ovojnici vpliva na hitrost prenosa molekul ATPja (se pravi, celičnega goriva) po spermiju.

Japonci so pristop pričeli testirati na govedu in prašičih in prvi rezultati kažejo, da ga bo mogoče prenesti na živino. To bi močno olajšalo marsikateri vidik živinoreje in jo napravilo kanec bolj humano, saj na primer v mlečni industriji zahtevajo krave, v mesno-predelovalni pa so bolj zaželeni biki. Sortiranje semena po spolu se tu vrši že sedaj, toda v omejenem obsegu, ker so obstoječe metode zahtevne in drage. Pri najbolj uporabljani se v seme vnese barvilo, ki se veže na specifični material v kromosomih X, s čimer jih lahko ločijo. Japonski način je precej preprostejši.

Toda čeprav bo živinoreja področje, kjer se bo postopek najprej komercializiral, je seveda največje vprašanje, če deluje tudi pri človeku in kakšne posledice zna imeti. Strokovnjaki menijo, da je to precej verjetno. Načeloma je pri oploditvi in vitro že sedaj mogoče izbirati spol - če seveda smo v državi, ki to dovoli, na primer v ZDA. V večini Evrope (in drugih razvitih držav) je to dovoljeno zgolj v primeru medicinske nujnosti, ne pa na splošno. Če bi kdo uspel japonsko metodo ponuditi v obliki gela za uporabo med spolnim odnosom, bi to lahko imelo daljnosežne posledice za razmerje med rojstvi deklet in fantov, saj nas zgodovina uči, da je imel sleherni način izbire spola doslej poguben učinek na število deklet.