Računalniška olimpijada Sloveniji prinesla dvakrat bron

Matej Huš

11. avg 2019 ob 11:41:23

Ta konec tedna se je zaključila letošnja sezona olimpijad iz znanja, zato si poglejmo še zadnje rezultate. V Bakuju v Azerbajdžanu je potekala 31. mednarodna olimpijada iz računalništva, na kateri so dobro nastopili tudi slovenski tekmovalci. Med 331 tekmovalci iz 88 držav sta Benjamin Bajd (ZRI Ljubljana in Gimnazija Kranj) in Jakob Schrader (ZRI Ljubljana in Gimnazija Vič) osvojila bronasti medalji, dobro pa sta nastopila tudi Bor Grošelj Simić (ZRI Ljubljana in Gimnazija Vič) in Matevž Miščič (Gimnazija Vič).

Prvo mesto
je osvojil Benjamin Qi iz ZDA, drugi je bil Ildar Gainullin iz Rusije, tretji pa Zixiang Zhou iz Kitajske. Benjamin Bajd je osvojil 121. mesto (48 % točk), Jakob Schrader pa 144. mesto (45 odstotkov). O težavnosti tekmovanja priča dejstvo, da nihče ni osvojil vseh dosegljivih točk, povprečni rezultat pa je znašal 41 odstotkov (enako tudi mediana). O tem se lahko prepričate tudi sami, saj je vseh šest nalog v vseh prevodih objavljenih tudi na spletni strani.

Tekmovanje ima dva tekmovalna dneva. Vsak dan so pred tekmovalci tri naloge, za rešitev katerih imajo na voljo pet ur. Tekmovalci pišejo kodo za vsako nalogo in jo lahko oddajo do 50-krat, pri čemer algoritem vsakokrat preveri in avtomatično oceni rešitev naloge. Rešitve so lahko napisane v Javi ali v C++. Izvorna koda ne sme presegati 256 kB, prevesti se mora v največ 10 sekundah in za izvajanje ne sme porabiti več kot 512 MB pomnilnika.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Singapurju. Slovensko ekipo bodo izbrali na podlagi rezultatov državnega tekmovanja.