Slovenija ekipno zlata na lingvistični olimpijadi

Matej Huš

3. avg 2019 ob 16:46:57

V Korejskem mestu Yongin se je končala 17. mednarodna lingvistična olimpijada, na kateri je sodelovala tudi Slovenija. Čeprav sodi lingvistična olimpijada med nekoliko manj znane, še posebej v primerjavi z veliko četverico (biologija, fizika, kemija in matematika), pa ni nič lažja. Slovenski tekmovalci so se na njej odlično odrezali, saj so ekipno osvojili zlato medaljo. Nastopili so Rok Tadej Brunšek (ŠC Velenje Gimnazija), Ana Meta Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Ana Luetić (Gimnazija Vič) in Sebastjan Kordiš (Gimnazija Škofja Loka). Tudi v posamični konkurenci so bili uspešni, saj je Rok Tadej Brunšek osvojil bronasto medaljo, Ana Meta Dolinar in Sebastian Kordiš pa pohvali. Ana Meta Dolinar je dobila še posebno priznanje za najboljšo rešitev ene naloge.

Lingvistična olimpijada je naravoslovno tekmovanje, kjer morajo tekmovalci pokazati znanje logike in jezikoslovja. Običajno gre za prevode v popolnoma neznanih jezikih, ki jih morajo logično razčleniti. Letos so na primer prevajali iz jongomščine, juroščine, srednje perzijščine, zahodne taranganščine in jezika noni. Na olimpijadi vedno izberejo eksotične in malo znane jezike, da nobeni tekmovalci kljub znanju različnih jezikov niso v prednosti. Primer nalog si lahko ogledate na uradni strani. Na ekipnem delu tekmovanja pa so morali razvozlati simbolni zapis, ki ga uporabljajo sodniki pri ocenjevanju nastopov v ritmični gimnastiki.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Ventspilsu v Latviji. Vstopnico na tekmovanje v Sloveniji prinašajo državno tekmovanje iz logike in dodatni testi.