Uber z alarmantnim minusom

Dare Hriberšek

9. avg 2019 ob 18:26:31

Uber je drugič, odkar je postal podjetje s katerim se javno trguje, razgrnil svoje rezultate. Ne, niso prav bleščeči. V drugem četrtletju so zabeležili 3,16 milijarde prihodkov in, pozor, 5,2 milijarde izgube. Drži, da je velik del izgube povezan z javno prodajo, a tudi brez teh stroškov je četrtletne izgube za 1,3 milijarde.

Ob dejstvu, da gre za največjo izgubo v zgodovini podjetja, slabo kaže tudi za naprej, saj se ustavlja rast prihodkov, ki je tokrat glede na enako lansko obdobje znašala samo 14 %. Stroški poslovanja so denimo v tem času poskočili za 150 %. Govorimo o podjetju, ki agresivno vlaga v svojo rast in čigar vodstvo na drugi strani že ves čas trdi, da prodira v povsem deviško tržno območje, vredno 12 bilijonov ameriških dolarjev.

Uber pa ni edini. Tudi njihov konkurent Lyft je svoje rezultate objavil minulo sredo, izguba je sicer manjša od Uberjeve in znaša 644, brez post IPO stroškov pa "zgolj" 197 milijonov. A so precej manjši tudi prihodki, teh je bilo za 867 milijonov.

Uberjeva delnica se je zadnje tedne že skoraj povsem približala svoji IPO vrednosti 45 dolarjev, a je po objavi rezultatov zgrmela navzdol za dobro desetino vrednosti.