Uber v prvem četrtletju izgubil milijardo dolarjev

Matej Huš

2. jun 2019 ob 18:31:59

Uber, ki je sredi minulega meseca pričel kotirati na borzi, je objavil prve poslovne rezultati po začetku kotacije. V prvem letošnjem četrtletju (ko podjetje še ni kotiralo) so ustvarili 1,0 milijardo dolarjev čiste izgube, ki v celoti izvira iz poslovanja. Ker so bili takšni rezultati pričakovani, saj podjetje že dlje časa posluje z izgubo, se na ceni delnice to ni poznalo. Tečaj ostaja pri 40 dolarjih oziroma približno 12 odstotkov pod vrednostjo iz javne ponudbe delnic. Prihodki so se dvignili za 20 odstotkov in dosegli 3,1 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovane 25-odstotne rasti.

Uber vse od ustanovitve pred desetimi leti izgublja denar. V letu 2017 je izguba znašala 4,5 milijarde dolarjev, lani pa zaradi enkratnih dogodkov le 370 milijonov dolarjev. Letos kaže, da bo izguba ponovno dosegla več milijard dolarjev. S takšnim tempom bo Uber hitro porabil 8,1 milijarde dolarjev svežega kapitala, ki ga je dobil prejšnji mesec z javno ponudbo delnic.

Veliko pričakujejo od prihoda samovozečih avtomobilov, ki bi lahko bistveno pocenili Uberjev posel. Trenutno namreč za podjetje vozijo ljudje, ki so v številnih državah tudi vpleteni v sodne spore, kjer dokazujejo, da so zaposleni in jim pripadajo enake pravice kot redno zaposlenim. Uber lahko torej zviša cene svojih storitev, kar bo vplivalo na privlačnost njegove ponudbe, skuša znižati stroške (z avtonomnimi vozili) ali pa še naprej posluje z izgubo. Za zdaj mu investitorji to tolerirajo, ker se podjetje osredotoča na rast in obvladuje že 70 odstotkov ameriškega trga.