Ameriška podjetja na daljavo zaposlovala Severnokorejce

Matej Huš

20. okt 2023 ob 21:11:28

Ameriški tehnološki velikani so nevede zaposlili več tisoč severnokorejskih IT-strokovnjakov, katerih plačilo je šlo neposredno za državni raketni program. Delo na daljavo se je po epidemiji covida precej razmahnilo in kljub krčenju v zadnjih mesecih še vedno ostaja popularno. Pravosodno ministrstvo in FBI sta ugotovila, da so številni severnokorejski strokovnjaki delali iz Kitajske in Rusije, a uporabljali različne trike, s katerimi so se pretvarjali, da delajo iz ZDA. To je vključevalo več trikov, denimo uporabo Wi-Fi povezav ameriških državljanov, za kar so jim seveda plačali. Ocenjujejo, da je na tak način odteklo več milijonov dolarjev, ki so končali v raketnem programu.

Tiskovna predstavnica FBI je ocenila, da jo šlo za več tisoč zaposlenih iz Severne Koreje. Tekom preiskave so oblasti zasegle 1,5 milijona dolarjev in 17 domen, kar je le vrh ledene gore. FBI ni želel imenovati podjetij, ki so se ujela v to past. Ob tem so ponovili, da so že maja lani izdali opozorilo, da se severnokorejski strokovnjaki predstavljali kot državljani drugih držav, da bi dobili zaposlitev na daljavo v ZDA. Severna Koreja je v zadnjih letih ugotovila, da je izobraževanje strokovnjakov za IT ena izmed varnejših in učinkovitejših možnosti za tovrstne prakse.

Pri tem pa ne gre le za denar, temveč tudi za dostop do poslovnih skrivnosti. Poleg tega pa so severnokorejski hekerji v zadnjih letih precej aktivni pri vdorih in kraji kriptovalut in drugih digitalnih dobrin. Lani so ukradli med 630 milijoni dolarjev in eno milijardo dolarjev.