Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Matej Huš

14. jul 2019 ob 19:34:04

V Tel Avivu v Izraelu se je danes končala 50. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je tekmovalo 360 dijakov iz 78 držav. Slovenski tekmovalci so na tekmovanju dosegli zgodovinski uspeh, saj so osvojili tri medalje in eno pohvalo. Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj) je osvojil zlato medaljo in 17. mesto v absolutni konkurenci, kar je šele tretja zlata medalja za Slovenijo v zgodovini tega tekmovanja. Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka) in Sašo Domadenik (II. gimnazija Maribor) sta z bronastima medaljama poskrbela za lep ekipni uspeh, ki sta ga dopolnila še Vladimir Smrkolj (Gimnazija Bežigrad) s pohvalo in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj).

Mednarodna fizikalna olimpijada je svetovno tekmovanje srednješolcev v znanju fizike, ki ima že polstoletno tradicijo. Prvo olimpijado so leta 1967 organizirali v Varšavi in je bila namenjena državam vzhodnega bloka, kasneje pa so se pridružile tudi druge države. Dandanes gre za drugo največjo olimpijado v znanju na svetu, na kateri redno sodeluje tudi Slovenije. Od osamosvojitve smo na tem tekmovanju osvojili tri zlate medalje, šest srebrnih medalj in devetintrideset bronastih medalj. Dogodek traja dober teden dni, na njem pa sta dva tekmovalna dneva. En dan je namenjen reševanju teoretičnih nalog, drugi dan pa eksperimentalnim izzivom. Letošnje naloge, ki kot vsako leto krepko presegajo srednješolsko znanje fizike, si lahko ogledate na uradni spletni strani.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Vilni v Litvi. Udeležence bo določila DMFA na podlagi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja.