YouTube optimizira reševanje avtorskih sporov

Dare Hriberšek

10. jul 2019 ob 19:21:07

Kot je že spomladi napovedala Susan Wojcicki, direktorica Googlove video storitve, so se v podjetju posvetili hitrejšemu in bolj transparentnemu reševanju sporov med imetniki avtorskih pravic in ustvarjalci, ki svoje videe objavljajo na njihovi platformi. Kot je znano, je bil sistem doslej precej bolj na strani prvih.

Imetniki pravic so tako zgolj prijavili svoj zahtevek, niso pa bili dolžni konkretno opredeliti, kje je v določenem posnetku do kršitve prišlo, kar je zlasti pri daljših videih povzročalo težave ustvarjalcem, ki niso natanko vedeli, kaj in koliko izrezati. Še več, tudi ko so to storili, niso bili nikoli prepričani ali so v zadostni meri ugodili vlagatelju zahtevka, v nasprotnem primeru pa tvegali izbris celotnega svojega izdelka. Zdaj bodo prijavitelji avtorskih kršitev morali priložiti tudi časovno kodo kršitve, če tega nekajkrat ne bodo storili, jih bo YouTube v bodoče nehal jemati resno.

Čeprav YouTube ob nalaganju samodejno preveri vsebino posnetka in jo primerja s svojimi bazami, je umetna pamet pri tem pogosto brcnila v meglo, zato so precej pozornosti namenjali ročno vloženim zahtevkom. Ni velika skrivnost, da so posamezniki ta kaos doslej izkoriščali in na ta način dosegli izbris videov, ki jim iz tega ali onega razloga niso bili po godu ali pa so sistem izrabljali za izsiljevanje.

Zdaj bodo imetniki pravic (večinoma gre za glasbene založbe in filmske studie) morali konkretno opredeliti, kje v videu se nahaja zvočno oz. slikovno gradivo v njihovi lasti, kar bo pohitrilo reševanje sporov, predvsem pa bo ustvarjalcem omogočilo hitreje odstraniti sporne dele. Slednjim bo po novem dovoljeno tudi preprosto utišati zvok na določenih delih posnetkov oz. ga prekriti z glasbo prosto avtorskih pravic, ki jo v svoji knjižnici ponuja YouTube. Predstavniki podjetja so med drugim napovedali, da bodo v kratkem zaradi vsega tega precej nadgradili svoj urejevalnik videa, med drugim naj bi omogočili popravljanje avtorsko spornih posnetkov z enim samim klikom.