Evropa lovi SpaceX

Jurij Kristan

28. jun 2019 ob 08:33:42

Evropska komisija je namenila tri milijone evrov za začetek evropskih raziskav delovanja in izdelave nosilnih raket za večkratno uporabo, pri čemer prav nič ne skrivajo, da skušajo čim hitreje skopirati SpaceXov recept.

Medtem ko v Združenih državah in na Kitajskem poteka živahna tekma med zasebnimi podjetji, ki si prizadevajo revolucionarno zmanjšati stroške poletov v vesolje, Evropa in Rusija še naprej pohlevno pitata monopolni firmi Arianespace in Roscosmos. Lanski pomilovanja vredni intervju s šefom ArianeGroupa Alainom Charmeaujem v Der Spieglu je boleče pokazal, da se Francozom razvoj raketnih potisnikov za večkratno uporabo kratkoročno sploh ne splača, ker jih bodo evropski veljaki tako ali tako v nedogled zalagali z denarjem, da bi ohranili neodvisnost kapacitet Stare celine za polete v vesolje.

Toda med evropsko stroko se očitno dvigujejo odpadniki, kajti ta mesec je Evropska komisija v okviru razvojne strategije Horizon 2020 namenila sredstva Projektu RETALT. Kratica pomeni RETro propulsion Assisted Landing Technologies, se pravi, tehnologija pristajanja z zaviralnimi pogonskimi motorji ... kar je natanko to, na čemer slonijo zmogljivosti SpaceXovih Falconov. Dokumenti so v namerah povsem neposredni: ameriška podjetja so Evropi zbežala, pravijo, zato je treba njihove pristope čimprej prevzeti, sicer se nam slabo piše. V nameri so zaenkrat združeni Nemška vesoljska agencija DLR, ki je koordinator, in pa pet podjetij iz Švice, Španije, Nemčije in Portugalske.

Ukvarjali se bodo z dvema konceptoma plovil: večstopenjsko potisno raketo z večkrat uporabno prvo stopnjo in pa enostopenjskim orbitalnim plovilom (single-stage-to-orbit ali SSTO). Slednje je jako zanimivo, saj človeštvu takega stroja doslej še ni uspelo napraviti, čeprav je bilo poskusov že več. Trije milijoni evrov, koliko znaša podpora Komisije, seveda ne bo dovolj za izgradnjo kakšne konkretne rakete. Triletni program ima za cilj s simulacijami, testiranji modelov v vetrovniku in omejenimi preizkusi raketnih komponent, kot je motor Vulcain 2, postaviti temelje za poznejšo izdelavo prototipov. Gre pa vsaj za (že zelo pozni) začetek.