Ameriška podjetja našla luknje za nadaljnje poslovanje s Huaweijem

Matej Huš

26. jun 2019 ob 17:29:51

Čeprav v ZDA veljajo sankcije proti kitajskemu podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo kakršnikoli komponent, podjetja že iščejo in tudi uporabljajo obvoze. Po poročanju The New York Timesa ameriški proizvajalci čipov še vedno množično prodajajo Huaweiju. Med njimi so tudi velikani, kot sta Intel in Micron, ki so našli luknje, ki jim omogočajo nadaljevanje poslovanja s Huaweijem.

Viri blizu podjetij poročajo, da se je novi režim začel uporabljati pred tremi tedni. Brez kakršnikoli trikov lahko podjetja normalno nadaljujejo prodajo tehnologije za podporo obstoječih izdelkov do sredine avgusta, ko sankcije v celoti stopijo tudi v veljavo. Že sedaj pa velja prepoved prodaje novih izdelkov. Toda ena izmed lukenj so izdelki, ki jih ameriška podjetja izdelajo v podružnicah v tujini, za katere omejitev ne velja, če ta ista podružnica ne prodaja tudi v ZDA. To je potrdil tudi Kevin Wolf iz odvetniške hiše Akin Gump, ki svetuje številnim podjetjem v zvezi s problemom Huawei. John Neuffer iz Semiconductor Industry Association pojasnjuje, da je v skladu s trenutno zakonodajo nekatere izdelke še vedno dovoljeno prodajati Huaweiju.

Tudi Micron je dejal, da si minuli mesec prekinili prodajo Huaweiju. Pred dvema tednoma pa so prodajo nadaljevali, ko so po preučitvi zakonodajo ugotovili, da to zakonito lahko storijo. Dodajajo, pa da celotno situacijo spremlja velika mera negotovosti. Poleg tega si Semiconductor Industry Association prizadeva, da bi nekatera ameriška podjetja dobila dovoljenje, da v celoti in brez omejitev nadaljujejo poslovanje s Huaweijem, kar pa jim še ni uspelo.

Drugačne probleme pa ima FedEx, ki ameriško ministrstvo za trgovino toži, kar ne more slediti zakonodaji. Nove prepovedi namreč od FedExa zahtevajo bistveno obsežnejše skeniranje pošiljk, kot je to s trenutno infrastrukturo možno. Čeprav v tožbi ni izrecno omenjen Huawei, sta časovnica in vsebina jasen indic, da gre za to. FedEx namreč ne more preveriti vsakega paketa, kar zakonodajo od njega zahteva. FedEx je imel prve težave s tem že leta 2011, torej daleč pred trenutno administracijo. FedEx si želi, da bi zanj veljal princip safe haven, po katerem ni odgovoren za vsebino zapečatenih paketov, ki jih prejme.