Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

Jurij Kristan

7. maj 2019 ob 21:59:41

Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih gre za platformi, ki premoreta programerska in organizacijska orodja za snovanje ter upravljanje storitev na osnovi veriženja blokov. Ne gre torej za nič podobnega tistemu, o čemer se govori v povezavi s Facebookom in tamkajšnjimi težnjami po lastni kriptovaluti.

Azure Blockchain Services je integriran v Microsoftov Azure Active Directory; ob lansiranju so prišle tudi posodobitve orodij, med drugim za Visual Studio Code, ki je dobil podporo za izdelavo pametnih pogodb na protokolu Ethereum. Prvi večji klient je J.P. Morgan s svojo storitvijo Quorum. Tudi Amazon Managed Blockchain se zaenkrat v glavnem naslanja na Ethereum in pa ogrodje Hyperledger Fabric, med vidnejšimi prvimi partnerji so AT&T, Nestle in singapurska borza. IBM je tako sicer res prvi stopil na tržišče blockchaina za poslovno rabo, a bo moral za svoj delež pošteno garati, saj lahko konkurenta gradita na močnejših obstoječih storitvenih platformah.