Windows 10 bo dobil podsistem s pravim Linuxovim jedrom

Matej Huš

7. maj 2019 ob 14:12:06

Microsoft je v Windows 10 že naredil velik korak k podpori za Linux, ko je v operacijski sistem vgradil podsistem za Linux. Ta je v bistvu Microsoftova koda, ki prevaja Linuxove API-je v obliko, ki jo razume jedro Windows NT. Rezultat je emulacija Linuxovega jedra 4.4, ki pa deluje v nekaterih primerih precej počasneje in ne dopušča uporabe Linuxovih gonilnikov. Emulacija ni popolna, saj nekaterih (zlasti novejših) API-jev ni, drugi pa so realizirani zgolj delno. Zato je toliko bolj dobrodošla vest, da bo nova verzija Windows 10 vsebovala celotno Linuxovo jedro kot podsistem.

Windows Subsystem for Linux 2, kot se bo imenoval, bo polno Linuxovo jedro, ki bo teklo v navideznem stroju. Jedro bo seveda malce okleščeno in prilagojeno konkretnemu namenu uporabe, kar pomeni nepodporo določeni strojni opremo (ker bo tako ali tako teklo v navideznem stroju) in hitrejši zagon. Operacije z datotekami (I/O) bodo do 20-krat hitrejše, ker bodo tekle nativno in ne več v emulaciji.

Microsoft bo predrugačeno jedro v celoti ponudil javnosti, kot to zahteva licenca. Za Linuxovo jedro velja GPL, kar terja izdajo vseh modifikacij in vse programske kode, ki vsebuje izseke iz te kode, pod isto licenco. WSL2 bo na primer podpiral Docker, ker je vsa potrebna infrastruktura že v Linuxovem jedru in mu ne bo treba ponovno izumljati tople vode. Prvo predogledno verzijo pričakujemo junija.