Pričenja se sklepni del Nasinega tekmovanja v 3D-tiskanju bivališč

Jurij Kristan

1. maj 2019 ob 19:21:38

Med prvim in četrtim majem se bosta v Illinoisu dve ekipi inženirjev pomerili v postavljanju 3D-tiskanega habitata iz peska in recikliranih odpadkov. Gre za dvoboj končnih finalistov štiriletnega Nasinega tekmovanja, ki naj bi dalo nekatere odgovore na vprašanje, kako bodo videti prve človeške naselbine na Marsu.

Kolonije na Marsu so velika želja tako raziskovalcev kot politikov in nekaterih milijarderjev, toda hkrati gre za bržkone največji inženirski izziv v človeški zgodovini. Oskrbovalne ladje s potrebščinami bodo z Zemlje potrebovale več mesecev, da dosežejo rdeči planet, zato bodo morale biti naselbine kar se da samozadostne - tudi pri sami gradnji objektov. To je smisel Nasinega obsežnega tekmovanja 3D-Printed Habitat Challenge, v katerem bodo podelili za preko tri milijone ameriških dolarjev nagrad. Sodelujočim so naložili snovanje in izgradnjo stavb s pomočjo 3D tiskalnika, pri kateri smejo za material uporabiti v glavnem pesek regolit in pa odpadke. Obetajo si, da bodo pridobljene izkušnje uporabne tudi pri gradnji na Zemlji in Mesecu.

Tekmovanje poteka v treh fazah. Prva, ki se je pričela in končala v letu 2015, je bila konceptualna, naslednji dve pa praktični. V drugi so raziskovali gradbene materiale, v tretji pa že same procese gradnje, se pravi tako zasnovo 3D tiskalnikov kot postavljanje objektov. Faze sicer sestavlja več stopenj; tretjo med drugim na primer gradnja temeljev in pa zatesnjenih prostorov z nadtlakom. Ekipe tekmovalcev so se lahko svobodno prijavljale v posamezne stopnje in od nekaj desetih so običajno izbrali peterico nagrajenih finalistov. Vsekakor si velja ogledati različne predlagane zasnove naselbin.

Med prvim in četrtim majem bo na poligonu pri Edwardsu v Illinoisu potekalo zadnje dejanje: finalno postavljanje celotne hiše, v kakršni naj bi prebivali prvi marsovski naseljenci. Na dogodek so se sicer uvrstile tri ekipe, a je ena tik pred zdajci morala udeležbo odpovedati. Finale bo tako dvoboj newyorške firme AI SpaceFactory in pa skupine z univerze Penn State. Dogodek bodo v petek in soboto prenašali v živo.