Nintendo Game Boy praznuje 30 let

Matej Huš

21. apr 2019 ob 18:40:22

Na današnji dan pred 30 leti je Nintendo na Japonskem začel prodajati ročno konzolo Game Boy, ki se je kasneje zapisala med legende. Naprej na Japonskem za 12.500 jenov (približno današnjih 200 evrov), kasneje pa tudi drugod po svetu je bil možno dobiti konzolo s štirimi igrami: Super Mario Land, Baseball, Alleyway in Yakuman. Osembitna konzola z enobarvnim zelenim zaslonom tudi 30 let ostaja enako popularna.

Zanimivo je, da niti ob svojem izidu Game Boy ni bila tehnološko najnaprednejša konzola. Konkurenco sta na primer predstavlja Atari Lynx in Sega Game Gear. Toda Game Boy je uspel, ker je bil poceni (konkurenca je stala vsaj dvakrat več), ker je bil prenosen in ker ni bil energijsko požrešen. Sčasoma je Game Boy močno razširil svoj nabor iger; do danes se jih je nabralo že več kot 1000.

Ko je leto pozneje Game Boy prispel v ZDA še s Tetrisom in Tenisom, so decembra prodali več kot milijon enot. Do danes so prodali več kot 118 milijonov enot iz serije Game Boy (razen Game Boy Advance), ki vključuje tudi nadgradnje konzole. Danes je Game Boy še vedno popularen. Na internetu najdemo celo navodila, kako ga predelati in mu dodati osvetlitev ozadja (originalni je ni imel, zato ga je bilo v temnem težko uporabljati), ali že predelane enote. In seveda vsi nestrpno čakamo, da Nintendo ponovno ponudi Game Boy Classic Edition.