So z genskim inženiringom že napravili pametnejše opice?

Jurij Kristan

16. apr 2019 ob 07:27:19

Znanstveniki s Kitajske poročajo, da so makakom vnesli človeški gen, ki vpliva na razvoj možganov, nakar so na testih inteligence dosegli boljše rezultate od običajnih opic.

Trenutek, ko se je prednik človeka pred približno dvajsetimi milijoni let odločil spustiti z drevesa in postaviti na zadnje noge, strokovnjake zanima že od nekdaj, z razvojem umetne inteligence pa na vrednosti le še pridobiva. Kaj so bili tisti koraki, ki so naši nevronski mreži omogočili, da je tako nesorazmerno zmogljivejša v primerjavi s tistimi pri primatih, skuša razvozlati vse več raziskovalcev - na vse bolj drzne načine.

Na Kunminškem zoološkem inštitutu so opicam iz rodu makakov z genskim inženiringom v fazi zarodka vnesli gen MCPH1 (mikrocefalin). Nanj so se osredotočili, ker vemo, da okvarjen gen pri ljudeh povzroči otroke z majhnimi glavami in je torej povezan z velikostjo, oziroma rastjo možganov. Skotilo se je enajst opic, od katerih jih je pet preživelo do odrasle dobe. Ko so jih nato podvrgli testom inteligence, so se bolje od drugih opic odrezale pri kratkoročnem pomnjenju in refleksih. Preiskave z MRI so obenem pokazale, da so se njihovi možgani razvijali dlje časa kot običajno in imajo malce drugače razporejene predele, niso pa bili večji po prostornini.

Eksperiment je na Zahodu že sprožil burne negativne odzive, saj večina komentatorjev pravi, da so Kitajci s tem prestopili etične meje. Tudi če odmislimo štose v zvezi s Planetom opic in vstajami inteligentnih primatov, ki se porajajo sami od sebe, trčimo na množico dodatnih pomislekov. Tako vnešene spremembe imajo izjemno nepredvidljive posledice za živali in strokovnjaki se bojijo, da to napoveduje še veliko bolj drastične modifikacije. Opisana raziskava je bila zaenkrat objavljena v pekinški publikaciji National Science Review, medtem ko se je na našem koncu sveta še otepajo. To kaže na ogromen razkorak v pojmovanju raziskovalne etike med Zahodom in Azijo, kjer imajo do tovrstnih eksperimentov precej manj pomislekov, zaradi česar je Kitajska meka za ambiciozna testiranja na primatih.

Tudi v Kunmingu jim elana ne zmanjkuje; naslednja etapa je preizkušanje gena SRGAP2C, ki naj bi imel še veliko večji potencial od MCPH1.