Francija blokirala Sci-Hub in Libgen

Matej Huš

3. apr 2019 ob 22:18:24

Francija je postala četrta država na svetu, ki je blokirala Sci-Hub in LibGen. Dostop do priljubljenih spletnih strani, koder lahko prebiramo znanstvene članke, ki so sicer zaklenjeni za dragimi naročninami, je po odločitvi višjega sodišča v Parizu onemogočen. To pomeni, da morajo vsi ponudniki dostopa do interneta blokirati 57 znanih domen, na katerih domujeta omenjeni strani.

Sci-Hub je spletna stran, ki ponuja dostop do več milijonov znanstvenih člankov, ki so sicer plačljivi. Založniki za dostop do posameznega članka zaračunajo 20-40 dolarjev, naročnine na revije pa so tako drage, da tudi univerzitetne knjižnice še zdaleč ne naročajo vseh. Leta 2011 ustanovljen Sci-Hub je postavila Alexandra Elbakyan in ponuja dostop do člankov, za kar uporablja posredniške strežnike in znane avtentikacijske podatke raziskovalcev z univerz po svetu. LibGen je podobna spletna stran, le da je usmerjena k e-knjigam.

Blokada strani v Franciji sicer večjega vpliva bržkone ne bo imela, saj bodo raziskovalci pač uporabili VPN-je v tujini, od koder je dostop še vedno možen. Druga možnost je uporaba Tora, ki prav tako zakrije promet in spremeni navidezni vir. Vseeno pa je blokada v Franciji, ki sledi ZDA, Švedski in Rusiji, pomembno simbolno sporočilo. Založniki ne želijo spremembe sistema, ki jim omogoča velikanske dobičke, saj članke brezplačno pripravljajo in recenzirajo znanstveniki, zaradi faktorjev vpliva pa so prisiljeni objavljati in brati prav njihove vsebine.