Vsi izdelki in storitve, ki jih je Google pokončal

Matej Huš

22. mar 2019 ob 20:00:56

Vsako podjetje se odreče razvoju izdelkov, ki ne prinašajo dobička oziroma za katere uporabniki ne marajo. Google pri tem ni izjema, a je vseeno nadvse poučno pogledati, koliko storitev je Google v dobrih 20 letih obstoja ukinil. Nekatere so odšle z veliko pompa, denimo družbeno omrežje Google+ ali skrajševalnik spletnih naslovov goo.gl, za druge pa marsikdo sploh še ni slišal, na primer ZygoteBody.

Na naslovu Killed By Google najdemo lično zbran seznam vseh storitev in izdelkov, ki jih je Google pokopal. Do danes so jih našteli že 147, med katerimi levji delež odpade na storitve (125). Najdemo pa tudi strojno opremo, kakršen je nesojeni modularni telefon iz projekta Ara ali Google Glass, ter aplikacije, na primer Google Allo. Nekateri ukinjene izdelke in storitve so zgolj nadomestili novejši, ki so absorbirali njihove funkcionalnosti, druge je Google ubil, ker jih potrošniki preprosto niso sprejeli ali ker se je razvoj vlekel predolgo.

Nova spletna stran nas opominja, da do dobrih izdelkov vodi precej stranpoti in slepih ulic. Včasih pa je stari izdelek tako uveljavljen, da ga ne moremo zamenjati, pa čeprav so alternative boljše. Moderna elektronska pošta je značilen primer pokvarjenega izdelka, ki pa ga Googlo Inbox ni zmogel predrugačiti, ker je preveč razširjena.

To je bil tudi razlog za začetek odprtokodnega projekta, pojasnjuje Cody Ogden, ki je zagnal Killed by Google. Vzpodbudila ga je napoved, da bo Google ukinil prav Inbox. Tako je ustvaril digitalno pokopališče Googlovih izdelkov.